spinner

Wayne Shorter (1933-2023)

vr 10 mrt 2023
Thema: Jazz

Op 2 maart 2023 overleed Wayne Shorter – hij was 89. In een carrière die zo’n vijftig jaar omspant groeide hij uit tot een van de grootste jazzcomponisten én saxofonisten. Alle stijlontwikkelingen, van hardbop tot fusion, maakte hij spelend, componerend en leidinggevend mee, en vaak in de voorhoede. Zijn oeuvre omvat meer dan 200 stukken. Enkele tientallen daarvan werden standards.

In 1959 staat Shorter aan het front bij Art Blakeys Jazz Messengers, naast trompettist Lee Morgan. Hij wordt al snel de musical director en levert talloze composities en arrangementen die gedurende vijf jaren een stempel drukken op Blakeys beroemde hardbop formatie.

Na vijf jaar Messengers stapt hij in 1964 over naar Miles Davis, en wordt deel van de bezetting – met Herbie Hancock op piano en Tony Williams op drums – die te boek staat als Miles’ Second Great Quintet. De muziek van deze groep gaat in de loop van enkele jaren een steeds vrijere kant op. Het kwintet valt in 1968 uit elkaar, maar Shorter blijft bij Davis spelen. In 1969 ontstaan de eerste jazz fusion albums: In a Silent Way en Bitches Brew. Shorter kiest steeds vaker voor de sopraansax.

Tussen 1964-1979 neemt Shorter bij Blue Note Records een aantal albums op onder eigen naam – met wisselende bezettingen. In 1964 verschenen Night Dreamer, Speak No Evil en Juju.

Vanaf 1971 tot 1986 leidt Shorter de spraakmakende fusion groep Weather Report, met toetsenist Joe Zawinul en achtereenvolgens Miroslav Vitous en Jaco Pastorius op bas. Funk is een van de vele stijlen die de formatie incorporeert.

In 2000 formeert hij een nieuwe akoestische groep, een kwartet met Danilo Pérez op piano, John Patitucci op bas en Brian Blade op drums. Onder meer vier live recordings zijn het blijvende resultaat.

Bovenstaande geeft slechts een grof en incompleet beeld van Shorters rijk gevarieerde muzikale leven. Zo toerde hij ook met gitarist Carlos Santana, speelde hij op een aantal platen van singer-songwriter Joni Mitchell en componeerde hij de muziek voor een opera, Iphigenia. 

——————-

De Concertzender wijdt een aantal programma’s aan Wayne Shorter.

za 11 maart, 18:00 uur – Vocale Jazz (Ineke Heijliger) “The Vocal Wayne Shorter”
Shorter componeerde een omvangrijk oeuvre. Veel van zijn stukken kregen een vocale versie, met  lyrics van o.a. Jon Hendricks en Mark Murphy.
Luister  of lees de Gids.

za 18 maart, 17:00 uur – House of Hard Bop (Eric Ineke)
De schijnwerper op twee Blue Note albums uit 1964: Night Dreamer en het meesterwerk Speak No Evil.
Zie de Gids.

za 25 maart, 20:00 uur – Jazz Piano (Tilmar Junius)
Composities van Shorter, gespeeld door de pianisten Enrico Pieranunzi, Marc Copland en Kenny Kirkland. Ook muziek van Shorters muzikale partners Danilo Pérez, John Patitucci en Brian Blade.

za 25 maart, 23:00 uur – The Art of the Improvisers (Ken Vos)
Shorters Weather Report periode, 1971-1986.