spinner

White man sings the Blues – Mose Allison!

do 9 jun 2022
Thema: Jazz

za 11 juni 23:00 uur – The Art of the Improvisers. Mose Allison deel 1, ‘Young Man Mose’. De muziek van singer-songwriter-pianist-trompettist Mose Allison (1927-2016) is een unieke melange van blues en bop. Hij inspireerde vele blues- en rockmuzikanten, met een lange lijst covers als resultaat. Ook Herman Brood zette zijn versie van een aantal Allison-songs op de plaat. Brood ontleende de naam van zijn band, Wild Romance, aan een songtekst van Allison: “I lost my mind in a wild romance”.

Mose Allison, een witte Amerikaan, groeit op in Mississippi, het land van de Deltablues. Hij woont op de boerderij van zijn grootvader – waar hij ook ingezet wordt als cotton picker – en begint al vroeg met pianolessen. In 1956 verhuist hij naar New York, het begin van een jazzloopbaan. Zijn plaatdebuut als pianist/vocalist, Back Country Suite, verschijnt in 1957 bij Prestige, en genereert ruime aandacht. (De song Young Man Blues – op de plaat getiteld Blues – krijgt in 1970 een cover van rockgroep The Who, op hun album Live at Leeds. Covers van andere groepen volgen.)

Het pianotrio is en blijft Allisons favoriete bezetting, hetzelfde format als dat van zijn muzikale held Nat King Cole. Als pianist creëert hij een geheel eigen, percussieve stijl, met elementen uit zowel blues als bop. Zijn vormen, met vele varianten op de traditionele blues, bevatten vaak een call and response tussen zang en piano. In zijn tekstmateriaal onderscheidt hij zelf drie categorieën: “slapstick, social comment and personal crisis.” Zijn vocale sound, met ook dat zuidelijke accent, is onmiddellijk herkenbaar.

In deze eerste aflevering over Mose Allison hoort u opnamen uit de periode 1957-1962 – waaronder ook zijn bekende en vaak gecoverde Parchman Farm – en twee live opnamen uit 2006. Voor het volledige programma, zie de gids.

The Art of the Improvisers – een programma van Michael Moore