spinner

500 jaar Josquin en 1000 keer Bach

di 21 mrt 2023
Thema: Oud
Genres: Barok | Beiaardmuziek | Renaissance

In Concertzender Live van vrijdagmiddag 24 maart zijn de opnames horen van de concerten ‘In Memoria Mea: 500 jaar Josquin’ door Cantus Modalis en Seconda Pratica o.l.v. Rebecca Stewart, en ‘Duizend keer Geen dag zonder Bach’ door beiaardier Arie Abbenes.

500 jaar Josquin

Rebecca Stewart (bron: cantusmodalis.org)

In 2021 was het 500 jaar geleden dat Josquin Desprez stierf. Deze onbetwiste meester van de Frans-Vlaamse polyfonie in de 16de eeuw was veel met de dood bezig. Hij was grondlegger van een traditie van het schrijven van In Memoriams voor collega’s die hij hoog had. Ter herinnering aan Johannes Ockeghem schreef hij het ‘Nymphes des Bois’. En dat vond navolging. Zo bleef een aan Adriaan Willaert toegeschreven motet bewaard, opgedragen aan Josquin.

De zangers van Cantus Modalis en Seconda Prat!ca zijn gespecialiseerd in polyfone zang uit de 16de eeuw. Ze vroegen Josquin-specialist dr Rebecca Stewart om met hen een programma te maken met Josquins mooiste In Memoriams.
Maar ook pakten Stewart en de zangers het Willaert-motet en reconstrueerden ze de ontbrekende drie bovenstemmen. Als hoogtepunt van dit concert klinkt dit In Memoriam voor Josquin Desprez, in al zijn zevenstemmige glorie.

Abbenes speelt Bach

Arie Abbenes bespeelt het carillon van de Domtoren Utrecht (29 okt. ’21)

De voormalige Utrechtse beiaardier Arie Abbenes speelt Bach op de beiaard van de Domtoren in Utrecht. Dit optreden vond plaats in het kader van de duizendste uitzending van Geen dag zonder Bach op 29 oktober 2021.

Abbenes speelde allemaal eigen bewerkingen van composities van Johann Sebastian Bach. We horen de tune van Geen dag zonder Bach (het begin van klavecimbelconcert BWV 1052), twee cellosuites, Bach’s bewerking van een concert van Marcello en de sinfonia van cantate BWV 21.

 

Uitzendingen Concertzender Live: