Search for:
spinner

Miin Triuwa – een ontdekkingsreis

wo 7 dec 2022
Thema: Jazz
Genre: Folkjazz

za 10 dec 2022, 14:00 uur – Concertzender Live. Nee, Under the Surface is bepaald geen doorsnee trio. En het soms gebezigde stijllabel ‘folkjazz’ dekt maar een klein deel van de lading. Met een rijke collectie geluidsbronnen – tokkelinstrumenten, stemmen, (veel) percussie en elektronica – bewoont het trio een geheel eigen stijlkamer in het muziekgebouw. Invloeden uit diverse exotische culturen, én ambient klankschappen, zijn daarin enkele opvallende elementen.

Miin Triuwa (“Mijn Trouw”) is het derde album van vocaliste Sanne Rambags, gitarist Bram Stadhouders en percussionist Joost Lijbaart. Stadhouders componeerde een meerdelige suite, Rambags schreef de teksten. Zij vertaalde die naar het Oudnederlands, een taal die tot ca. 1100 in deze omstreken werd gesproken, maar voor ons niet meer verstaanbaar is. Volgens Rambags is die taal prettig zingbaar, en schept ze een ‘elfenachtige’ sfeer. Andere door haar gebruikte trefwoorden zijn mysterieus, fantasierijk, ‘een andere wereld’.

De titels van de stukken, in Nederlandse vertaling, sluiten daarbij aan: Steek op, Noordenwind – Vrees en Beving – Boven de Hemelen – De Zon van Wijsheid. Een en ander zal zich voor veel luisteraars makkelijk laten projecteren in de muziek. Maar ook zonder die betekenislagen valt er muzikaal van alles te beleven. Nieuw, vreemd, ja, maar toegankelijk. Én uitnodigend.

De volledig doorgecomponeerde reeks stukken laat weinig ruimte voor improvisatie – een breuk met de twee eerdere albums van Under the Surface, waarin die verhouding precies omgekeerd was. Texturen variëren van een wall of sound tot uiterst dunne draadjes. Soms lopen stukken in elkaar over.

Voor deze concertversie van Miin Triuwa is het trio uitgebreid met drie muzikanten. Zij bespelen bas, diverse tokkelinstrumenten, percussie, keyboards en leveren vocale bijdragen.

Concertzender Live – Jaap van de Klomp