spinner

Capella Sacelli en Super Librum

do 6 okt 2022

Op vrijdagmiddag 14 oktober in Concertzender Live twee registraties uit dit en vorig jaar. In beide gevallen gaat het om Nederlandse ensembles. Eerst de Capella Sacelli met het programma ‘Polyfonie aan de Kalverstraat’ (opgenomen op 2 juli 2021 in Utrecht) en op 13 maart 2022 presenteerde Super Librum een nieuw orgel in Engelbert.

Herboren renaissance
Het kersverse mannenkwartet Capella Sacelli o.l.v. Jeroen Spitteler brengt met het concertprogramma ‘Polyfonie aan de Kalverstraat’ renaissancewerken van Josquin des Prez, Pierre de la Rue en tijdgenoten.
Er klinkt wereldlijke en sacrale muziek uit o.a. de Occo Codex, een prachtig verlucht koorboek uit ca 1525. De Codex is genoemd naar de eigenaar, Pompeius Occo, die zelf in de Kalverstraat woonde.
Uit deze Codex zong Capella Sacelli ook delen uit een Requiem van Antoine de Févin, een werk waarvan we weten dat het begin zestiende eeuw heeft geklonken tussen de Kalverstraat en het Rokin.

Capella Sacelli (3 juli 2021 in de Waalse Kerk, Amsterdam)

 

Super Librum
In maart 2022 verzorgde het Groningse ensemble Super Librum een bijzonder concert. Het Quirico-orgel werd gepresenteerd, gebouwd door orgelmaker Winold van der Putten. Hij maakte het orgel naar voorbeeld van een inlegwerk dat rond 1485 gemaakt is en zich nu bevindt in de kerk van San Quirico d’Orcia.
Het concert werd gespeeld door organist Wim Diepenhorst op het Quirico-orgel en Jankees Braaksma op blokfluit en slagwerk.
Ook werd na het concert stilgestaan het overlijden van de organist Liuwe Tamminga, begin 2022. Tamminga was nauw verbonden aan het ensemble en aan de orgelbouwer van der Putten.

 

Luisteren:

  • Vrijdag 14 oktober 2022, 14.00 – 16.00 uur
  • Dinsdag 18 oktober 2022, 14.00 – 16.00 uur
  • Bekijk hier de playlist