spinner

Chet Baker op zijn best

do 6 jan 2022
Thema: Jazz

za 8 jan, 17:00 uur – Krizz Krazz door Fred’s platenkast. En het gaat nu eens niet over zijn turbulente leven, drugsverslaving en dramatische levenseinde.

In 1956 is trompettist/vocalist Chet Baker al bekend van zijn samenwerking met altist Charlie Parker, maar nóg meer van het succesvolle ensemble met baritonsaxofonist Gerry Mulligan, in ’52, ’53. Dit was het roemruchte ‘pianoloze kwartet’, waarin de twee blazers, onder leiding van Mulligan, een unieke vorm van samenspel ontwikkelden. De stijl van het kwartet werd al gauw geassocieerd met het begrip West Coast Jazz. In tegenstelling tot andere trompettisten is Baker niet van het hoge register en niet van de hoge tempi. In de loop der jaren ontwikkelt hij een eigen ingetogen stijl en sound. Voor zijn muzikale verhalen is het middenregister meestal toereikend.

Als Mulligan in de gevangenis belandt neemt pianist/componist Russ Freeman de leiding over. En ook deze combinatie is gedurende enkele jaren zeer vruchtbaar. Maar in 1954 houdt Freeman het voor gezien – hij heeft genoeg van de problemen, veroorzaakt door het gedrag van Baker.

Twee jaar later treffen ze elkaar toch weer voor enkele opnamen, waaronder het album Quartet: Russ Freeman/Chet Baker, met Leroy Vinnegar op bas en Shelly Manne op drums. Freeman: “Volgens mij is dat de beste plaat die we samen hebben gemaakt. Zoals hij daar in Love Nest tekeer gaat…”

Met dat stuk opent dit radioprogramma. Waarschuwing: van deze muziek wordt u vrolijk! In Fan Tan neemt het kwartet wat gas terug, en maken we kennis met Russ Freeman als componist.

In een Nederlandse studio speelt Baker in 1986 met pianist Harold Danko, bassist Jon Burr en drummer Ben Riley. Van de resulterende plaat, Cool Cat, hoort u Danko’s Swift Shifting en het bekende Round Midnight van Thelonious Monk. Ook in dit uur muziek van de cd Mr. B (1983) en de cd As Time Goes By uit 1986.

Krizz Krazz Dwars door Fred’s platenkast is een programma van Fred Dubiez.

(Informatie en citaat ontleend aan de terecht veelgeprezen en prettig leesbare Baker-biografie van Jeroen de Valk: Chet Baker – Herinneringen aan een lyrisch trompettist. Van Gennep Amsterdam 2007.)