Iris Bakels en Nikolaj Tigelaar | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
spinner

Iris Bakels en Nikolaj Tigelaar

15 maart 2002, Bethaniënklooster, Amsterdam

Thema: Modern
Componisten: François Borne | George Enescu | Jacques Ibert | Tom Dicke
Opnametechniek: Boris Nieuwenhuijzen

Twee thans onbekende musici komen in ons archief voorbij. Wat hebben ze te bieden?

Speuren in ons archief levert soms grote ontdekkingen op. Zo hebben we Ralph van Raat, Liza Ferschtman en zelfs Barbara Hannigan als jongelui opgenomen, voordat ze wereldberoemd en voor ons onbetaalbaar werden. Zulke opnames koesteren we.

We hebben echter ook stapels muziek van aankomende musici die niet bekend zijn geworden. Vandaag de dag kent niemand de fluitiste Iris Bakels, en Nikolaj Tigelaar is tegenwoordig, als we op Google moeten afgaan, juridisch adviseur in plaats van pianist.

Wat die mensen tot een carrière buiten de muziek heeft gebracht, is ons een raadsel. Aan de muziek ligt het in elk geval niet. Ze kiezen een viertal gemakkelijk in het gehoor liggende, maar toch niet zeer bekende stukken, elk met een eigen karakter maar nooit moeilijk te volgen. Franse of Fransige stukken, lopend van de romantische Enescu tot de hedendaagse Tom Dicke.

Ideale recitalstukken, die ons even doen vergeten dat we hier te maken hebben met een opnamesessie. Mocht de juridische praktijk van Tigelaar nu ooit over de kop gaan, wat we hem uiteraard niet toewensen, dan kan hij zo weer met Bakels het kamermuziekcircuit in!

Cantabile et Presto
George Enescu
Iris Bakels (fluit), Nikolaj Tigelaar (piano)
Carmen Fantasie
François Borne
Iris Bakels (fluit), Nikolaj Tigelaar (piano)
Pièce pour flûte seule
Jacques Ibert
Iris Bakels (fluit)
Unsquare Dance
Tom Dicke
Iris Bakels (fluit), Nikolaj Tigelaar (piano)