spinner

Duizend emoties: Concerto d’Amsterdam en Kathedrale Klanken

vr 14 jun 2019
Thema: Oud
Genres: Barok | Renaissance

Op 13 juni zond Concertzender Live twee concerten uit die we in mei maakten: Mille Affetti door Concerto d’Amsterdam met mezzosopraan Luciana Mancini en Kathedrale Klanken door Ensemble Hermes. Bijzondere concerten, die we u niet willen onthouden. U kunt ze hier terugluisteren.

Mille Affetti
Mille Affetti – duizend gevoelens: liefde en trouw, maar ook verdriet, woede en wanhoop zetten de toon voor dit programma, waarin Concerto d’Amsterdam en soliste Luciana Mancini hun emoties de vrije loop laten. Ze gaven een concert op zondag 12 mei 2019 in de Nicolaïkerk in Utrecht en de Concertzender was erbij.

Expressief en hartverscheurend 
Mezzosopraan Luciana Mancini is met haar warme en expressieve, maar soms ook bijna rauwe en hartverscheurende stem de ideale pleitbezorger van dit repertoire. U hoort aria’s uit Veracini’s ‘Adriano in Siria’ en Händels ‘Ariodante’.
Barokorkest Concerto d’Amsterdam olv. violist Stefano Rossi omlijst Mancini’s prachtige aria’s met instrumentaal repertoire dat uit dezelfde bron ontsprongen is: een concerto grosso van Corelli en twee van de wonderbaarlijke composities van Charles Avison, gebaseerd op de muziek van Domenico Scarlatti.

Kathedrale Klanken
Op zaterdag 11 mei 2019 gaf Ensemble Hermes olv. Jeroen Spitteler in een concert onder de titel ‘Kathedrale klanken’ ruim baan aan de beroemde koorboeken van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap. . Deze bijzondere koorboeken, vervaardigd tussen 1527 en 1583 leggen getuigenis af van de Sint-Janskathedraal in ’s-Hertogenbosch als broedplaats voor nieuwe muziek. De mis ‘In te Domine speravi’ van de 16e-eeuwse Hollandse meester Gheerkin de Hondt is een van de werken uit bovengenoemde Koorboeken en vormt een belangrijk onderdeel van het concert.

Het is nog niet eerder in zijn geheel uitgevoerd, u hoort dus een première!
Naast deze 16e-eeuwse muziek hoort u ook meer recente werken afkomstig uit de Sint-Janskathedraal: van Maurice Pirenne, organist en jarenlang Rector Cantus van de Kathedraal. Dit concert brengt polyfonie en de daarop geïnspireerde muziek van Pirenne samen.

 

Terugluisteren?

Donderdag 13 juni 2019, 20.00 – 22.00 uur Concertzender Live Oude Muziek.