spinner

Nieuwe serie over de barokgitaar

za 15 jan 2022
Thema: Oud
Genres: Barok | Renaissance

Op zaterdag 22 januari 2022 start de Concertzender de nieuwe serie ‘Battuto en Pizzicato’. Barokgitarist Lex Eisenhardt voert u in vijf afleveringen langs de wereld van de Spaanse, Italiaanse en Franse muziek voor barokgitaar. De afleveringen worden elke 4e zaterdag van de maand uitgezonden tussen 11.00 en 12.00 uur.

U weet vast al dat de Spaanse gitaar die vandaag de dag door miljoenen mensen overal ter wereld bespeeld wordt, afstamt van een instrument uit de zeventiende eeuw. Minder bekend is dat er destijds vooral in Italië en Frankrijk componisten van naam werkten die serieuze muziek voor barokgitaar schreven.
Voor hun muziek vraagt ‘Battuto en Pizzicato’ uw aandacht. En door hun muziek tegen de achtergrond van het werk van meer bekende grootheden te plaatsen, wordt hun betekenis in de muziekgeschiedenis ook duidelijker.

Aan het Habsburgse hof
De eerste aflevering op 22 januari gaat over Spanje en Italië. We gaan terug naar het Spanje van de Spaanse Habsburgers, Karel V en diens zoon, Philips II.
We horen onder meer muziek van Luis de Narváez, Miguel de Fuenllana, Diego Ortiz en Estéban Daza. Maar ook van Francesco Corbetta en Giovanni Paolo Foscarini.

Lex Eisenhardt
Lex Eisenhardt heeft een sterke voorkeur voor direct contact met de snaren, zonder tussenkomst van een strijkstok of klavier. Zo lag het voor de hand dat hij in de jaren ’70 gitaar en luit studeerde aan het Utrechts Conservatorium. Extra voordeel: op een gitaar kun je complete – meerstemmige – muziek spelen. Daarmee hou je alle aspecten van de uitvoering letterlijk in eigen hand.

Na zijn studie werd Eisenhardt docent aan het Conservatorium van Amsterdam,w aar hij werkte tot zijn pensionering in 2018. Concerten gaf hij op verschillende continenten, steeds vergezeld door een tamelijk onhandige hoeveelheid gitaarkoffers.
De kroon op zijn langdurige onderzoek naar de barokgitaar was de publicatie van zijn boek ‘Italian Guitar Music of the Seventeenth Century’, uitgegeven bij The University of Rochester Press, in 2015. Meer weten? Kijk dan op de website van Lex.

Uitzending Battuto en Pizzicato, aflevering 1:
Zaterdag 22 januari 2022, 11.00 – 12.00 uur

Bekijk hier de speellijst.