spinner

Ellington serves an ice cream soda

wo 3 mrt 2021
Thema: Jazz
Genre: Classic Jazz

za 6 mrt, 16:00 uur – Classic Jazz
Elke componist is ooit ergens begonnen. Bij Duke Ellington gaan we terug naar de… soda fountain.

Het is zomer 1914 als de 15-jarige Edward Kennedy Ellington een baantje krijgt bij het Poodle Dog Café in zijn woonplaats Washington. Bij de soda fountain. Zijn eerste, door ragtime- en stride pianisten geïnspireerde compositie noemt hij Soda Fountain Rag. Hij componeert het stuk puur op het gehoor. Hij is al een vaardig pianospelertje – muziek lezen en schrijven kan hij nog niet. Decennia later wil hij het stuk – soms op verzoek – nog wel eens spelen, voor de grap. Zijn linkerhand wil niet meer zo goed mee komen in het stride spel, en halverwege gaat het mis. ‘Things ain’t what they used to be’, excuseert hij zich dan. Het publiek ligt aan zijn voeten.

U hoort zijn live versie uit 1972. Én een perfecte uitvoering uit 2009, gespeeld door Shelly Berg. Mocht het stuk u in muzikale zin niet helemaal overtuigen, bedenk dan dat het hier de eerste schreden op het compositiepad betreft, gezet door een tiener.

Ellingtons carrière begon eind jaren ’20 op gang te komen, in New York. Vandaag hoort u werk uit de periode die daaraan voorafging. Muziek die je niet overal tegenkomt. Maar hier, bij Classic Jazz, dus wel!

Classic Jazz – een programma van Ate van Delden