Ate van Delden | Program maker | Concertzender.nl :: Radio
spinner

Programmamaker - Ate van Delden

Ate van Delden maakt bij de Concertzender maandelijks een uitzending met Classic Jazz, de jazzmuziek van de vooroorlogse jaren met een uitloop naar opnamen van latere datum in dezelfde stijl. Deze uitzendingen nemen meestal de vorm aan van een serie, gewijd aan het werk van één muzikant, orkestleider, of componist. Het is een afwisselend programma waarin blues, hot dance jazz, blanke en zwarte jazz te beluisteren zijn.

“Dat laatste klinkt misschien raar, maar het is eigenlijk simpel te verklaren, omdat de orkesten tot 1940 nog nauwelijks gemengd waren.

Als ik eenmaal een thema heb gekozen, bijvoorbeeld orkestleider Clarence Williams, dan spit ik vervolgens zijn discografie en biografie uit. Daarna zet ik alle beschikbare opnamen chronologisch in de computer. Dan begint het groeperen van de opnamen, zodat ik het aantal uitzendingen in de serie kan bepalen. Na al dat ‘plak- en knipwerk’ kan ik beginnen met het samenstellen van de eerste aflevering en schrijf ik er de verbindende teksten bij. Zo ontstaat mijn programma.

Via een tip van collega-programmamaker Fred Horn kwam ik in 2007 bij de Concertzender. Ik was toen al enkele jaren gepensioneerd. Ik had destijds een baan als manager productmarketing bij een bedrijf in elektronische producten. Mijn vrije tijd besteedde ik voornamelijk aan jazz en een functie als programmamaker gaf mij de gelegenheid om luisteraars muziek uit vervlogen tijden te laten horen. Je hoort immers maar weinig Classic Jazz op de radio. Dat motiveert mij om een mooi programma in elkaar te zetten. Verder zit ik al vele jaren in het bestuur van Doctor Jazz, een stichting die “classic jazz and more” behartigt. Voorts werk ik, met steun van een internationaal netwerk van jazzliefhebbers, aan een biodiscografie van bassaxofonist Adrian Rollini. Deze muzikant heeft prachtige opname gemaakt met alle grote namen uit de oude jazz. Ja, ik ben dan wel gepensioneerd, maar ik zit niet op mijn lauweren!”