spinner

Hank Mobley & “Philly” Joe Jones (2)

ma 16 jan 2023
Thema: Jazz

za 21 jan 2023, 17:00 – House of Hard Bop. In maart 1961 staat tenorist Hank Mobley in de opnamestudio van Rudy van Gelder. Zijn medespelers zijn gitarist Grant Green, pianist Wynton Kelly, bassist Paul Chambers en drummer “Philly” Joe Jones. Het resultaat is de lp Workout, uitgebracht door Blue Note Records. De gezaghebbende jazzschrijver Scott Yanow*) neemt de plaat op in zijn lijst van “17 Essential Hard Bop Recordings”.

Mobley & Miles Davis
Wissel één speler in deze groep, Grant Green eruit, en Miles Davis erin, en je hebt het Miles Davis Quintet uit dezelfde periode. Na het ontslag van John Coltrane verving Davis hem door Mobley. Die hoefde niet te rekenen op complimenten van zijn nieuwe werkgever. In tegendeel: Davis was nogal scheutig met zijn kritiek. Wat vond hij het spijtig dat Coltrane niet meer te handhaven was… En Mobley, daar ging toch weinig inspiratie van uit… In Davis’ woorden: “Playing with Hank just wasn’t fun for me; he didn’t stimulate my imagination.”

De combinatie Davis-Mobley is op enkele platen vastgelegd, waaronder Someday My Prince Will Come, evenals Workout opgenomen in maart 1961. De totstandkoming van dat album is razend interessant, vanwege het plotseling opduiken van John Coltrane in de opnamestudio. Dat verhaal is fraai verwoord door saxofonist Tom Beek (klik).

Grant Green
Gitarist Grant Green is in de jaren ’60 zo ongeveer de huisgitarist van Blue Note Records. Voor het label neemt hij ruim 25 platen op onder eigen naam. Op meer dan 60 andere opnamen voor diverse labels is hij sideman. Een van zijn formats is het in de jaren ’50 en ’60 populaire organ trio. Qua muzikale stijl sloot dat ook aan bij de r&b en rock&roll uit zijn jongere speeljaren. In een latere levensfase horen we hem opnieuw in r&b en electric funk omgevingen.
Greens hardbop improvisaties worden gekenmerkt door lange melodische lijnen, de zogenaamde single note lines. Vergeleken met andere jazzgitaristen is hij karig met akkoordspel.

Het album Workout opent met het gelijknamige titelstuk. De pittige opening, én de solo die het slotthema inluidt, komen voor rekening van drummer “Philly” Joe Jones. De vijf stukken hebben traditionele, eenvoudige vormen, waaronder twee maal een 12-matige blues.
Fijne Hardbop!

Het programma opent met twee stukken van het album Poppin’.

Dit is deel 2 van een serie van 4. Klik voor de eerste uitzending, en klik voor het bijbehorende Nieuwsbericht.

House of Hard Bop – Eric Ineke.

*) Scott Yanow is een van de belangrijkste schrijvers van de All Music Guide to Jazz, een toonaangevende gids met biografieën en plaatrecensies. Hij schreef ook de biografieën voor het boek Jazz Lives van programmamaker en fotograaf Jaap van de Klomp. Jazz Lives is een boek met foto’s van graven van jazzmuzikanten, met een introductie van Dan Morgenstern en een essay van Bill Crow. Het boek is nog verkrijgbaar in de ramsj, én bij de auteur.