Search for:
spinner

Hard Bop Preacher: Horace Silver

wo 15 jun 2022
Thema: Jazz

za 18 juni, 17:00 uur – House of Hard Bop. New York, midden jaren ’50. Pianist/componist Horace Silver en drummer Art Blakey formeren een kwintet: Horace Silver and the Jazz Messengers. Deze groep zal een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van hard bop, de stijl die bebop combineert met elementen van blues, gospel en R&B.

Dat frisse, funky, toegankelijke geluid trekt een nieuw publiek en wordt een commercieel succes, waar ook Blue Note Records lang van zal profiteren. De platen vinden ook hun weg naar de juke boxes, waarin beboppers als Bud Powell en Thelonious Monk ontbreken.
Silver verlaat de groep in 1956 – deels vanwege het heroïnegebruik van enkele Messengers – en verzamelt nieuwe mensen om zich heen. Het wordt weer een kwintetbezetting, met tenor en trompet, inmiddels zijn favoriete format.

In 1958 verschijnt bij Blue Note Further Explorations by the Horace Silver Quintet, met de blazers Art Farmer (trompet) en Clifford Jordan (tenor). Het openingsnummer, The Outlaw, bevat typische Silver-kenmerken: een vrij complexe structuur, asymmetrische maatgroepen, melodisch contrasterende frases en vormdelen met een latin beat in de percussie, vaak gecombineerd met lang aangehouden ostinatofiguren in het trio achter de blazers. Dat de muziek niet ervaren wordt als ‘ingewikkeld’, maar de luisteraar juist makkelijk meeneemt, is een van de unieke verdiensten van Silver als componist en arrangeur.
U hoort het gehele album – Silver tekende voor vijf van de zes composities.

Een jaar later staan trompettist Blue Mitchell en tenorist Junior Cook aan het front in Finger Poppin’, gevuld met acht stukken van Silver. Een zo mogelijk nog dynamischer album dan het vorige, waarbij drummer Louis Hayes de zaak lekker opdrijft. Het laatste van de drie stukken in dit programma is Swingin’ the Samba. Probeer daarbij maar eens onbeweeglijk op je stoel te blijven zitten!

“Finger Poppin’ is everything small-group hard bop should be, and it’s a terrific example of what made the Blue Note label’s mainstream sound so infectious“. (Steve Huey).

House of Hard Bop – een programma van hardbop drummer Eric Ineke