spinner

Adriana Breukink – Droomfluiten, Big Babes en Eagles

ma 31 okt 2022
Thema: Oud
Genres: Barok | Classicisme | Renaissance

Documento van donderdag 3 november is een eerbetoon aan de Nederlandse en internationaal vermaarde blokfluitbouwer Adriana Breukink. Zij overleed plotseling op 6 oktober 2022.

De schok in de blokfluitwereld was groot want Adriana Breukink was wereldberoemd, succesvol en erg geliefd. Haar instrumenten worden bespeeld door solisten en ensembles over de hele wereld en haar innovaties – Droomfluiten en Eagle-blokfluiten – vonden hun weg naar zowel talloze amateur-blokfluitisten, als topspelers en professionals.

Als meisje droomde ze er al van om blokfluitbouwer te worden. Haar eerste blokfluiten probeerde ze meteen al te verbeteren, aan te passen aan haar voorstelling van klank en blazen.
Die gedrevenheid om altijd te blijven zoeken naar de optimale klank, de volharding om haar dromen waar te maken en haar ultieme vakmanschap, maakten haar tot de unieke persoonlijkheid die ze was. Zij zal door velen zeer gemist worden.

 

Adriana Breukink en haar ‘Big Babe’

 

Adriana werd aanvankelijk bekend om haar prachtige consortfluiten, dit zijn renaissancefluiten die in sets gebouwd worden en optimaal op elkaar afgestemd zijn. De bekendste hiervan is de beroemde subcontrabas van ruim 3 meter lang, ook wel ‘Big Babe’ genoemd.

Adriana Breukink en haar Eagle(s)

Ook ontwikkelde ze kleurrijke Droomfluiten (speciaal ontworpen voor kinderen) die wereldwijd werden verkocht en uiteindelijk haar levenswerk: de Eagle-blokfluit. Dit is een robuuste fluit van zwart grenadil-hout, met kleppen voor een extreem sterk laag register en een metalen labium. Dit zorgt voor een zeer luide en stabiele klank, die het mogelijk maakt om met moderne instrumenten samen te spelen.

In Documento laten we haar instrumenten horen, gespeeld door het Bassano Quartet dat door haar en Ronald Moelker is opgericht. Ook horen we The Royal Wind Music waarvoor Adriana naast consortfluiten een van de weinige exemplaren van de ‘Big Babe’ heeft gemaakt.

Adriana zal zelf veelvuldig spelend te horen zijn.

 

Uitzendingen:

 

Met dank aan Saskia Teunisse.