Search for:
spinner

Jay Jay Johnson – Bebop Trombonist!

wo 17 jan 2024
Thema: Jazz

za 20 jan, 17:00 uur – House of Hard Bop.

De trombone was een van de instrumenten in de frontline van de vroege jazzstijl Dixieland. Het instrument stond naast de trompet (kornet) en de klarinet. De trompet wordt bespeeld via ventielen, bij de klarinet zijn het de vingers en kleppen die gaten afdekken. Beide speeltechnieken maken snel ritmisch spel in een hoog tempo mogelijk. De trombone, met zijn lange schuifbuis, heeft het in dat opzicht moeilijk. Vandaar diens aanvankelijk ondersteunende rol naast de primair melodische trompet en klarinet.
Maken we een tijdsprong naar de bebop periode – in de jaren ‘40 voltrok zich een emancipatie. Die stilistische opmars van de trombone was het werk van J.J. Johnson.

Het was trompettist Dizzy Gillespie die in 1946 voor het eerst iemand trombone hoorde spelen zoals hij het niet eerder had gehoord. Inderdaad: Jay Jay. Via Gillespie blies Johnson zich de bebop in. Gillespie: “I’ve always known that the trombone could be played different, that somebody ’d catch on one of these days. Man, you ‘re elected.” Daarna ging het snel. Al gauw nam hij platen op met Charlie Parker, Miles Davis, Bud Powell, enz.

Tussen 1953 en 1955 stond Johnson enkele malen in de studio voor Blue Note, in wisselende bezettingen. Die opnamen zijn in 1956 verzameld op twee cd’s, onder de titel The Eminent Jay Jay Johnson Vols. 1 & 2.
Met Clifford Brown (trompet), Jimmy Heath (tenor, bariton), John Lewis (piano), Percy Heath (bas) en Kenny Clarke (drums):
– Capri
– Loverman
– Turnpike
– Sketch 1
– It Could Happen to You
– Get Happy

Met Wynton Kelly (piano), Charles Mingus (bas), Kenny Clarke (drums), én Sabu Martinez (conga’s):
– Too Marvelous for Words
– Jay
– Old Devil Moon
– It’s You or No One
– Time After Time
– Coffee Pot
Bij deze sessie is Johnson de enige blazer. Focus!
Conguero Sabu Martinez staat garant voor een lekker swingende en kleurrijke percussie.

Met Hank Mobley (tenor), Horace Silver (piano), Paul Chambers (bas) en Kenny Clarke (drums):
– Pennies from Heaven
– Viscosity

TROMBONE!

 

House of Hard Bop – Eric Ineke

Foto: Frank Driggs Collection/© Archive Photos