
za 19 april, 17:00 uur – House of Hard Bop.
Doug Raney (1956-2016), zoon van Jimmy, krijgt in zijn tienerjaren belangstelling voor rockgitaristen – Eric Clapton, Jimi Hendrix. Maar op zijn 18e heeft hij inmiddels de juiste afslag genomen, en speelt hij gitaar met de gevestigde bop pianist Al Haig. Daarna gaat het snel. Hij is 20 als hij met vader Jimmy als gitaarduo een concerttour maakt door Europa. Hij blijft hangen in Kopenhagen. Daar maakt hij, op zijn 21e, zijn plaatdebuut: Introducing Doug Raney. Twintig jaar later zit hij in een studio in New York: Back in New York.
Introducing Doug Raney werd gemaakt voor SteepleChase Records, een vrij jong Deens label. Raney en SteepleChase zouden elkaar trouw blijven. In de kwartetbezetting horen we de Amerikanen Duke Jordan (piano), Billy Hart (drums) en de Deense bassist Hugo Rasmussen. Pianist Jordan had de meeste ervaring op hoog niveau; in de jaren ’40 speelde hij met Charlie Parker en Miles Davis. Evenals Raney vestigde Jordan zich in Kopenhagen, en ook hij maakte vele platen voor SteepleChase.
Aan niets is te horen dat Raney hier de debutant is als leider in een platenstudio. Opvallend is de vrijwel afwezigheid van akkoordspel op de gitaar. Eigenlijk valt dat niet op, want zijn softe, rijke, goudkleurige melodielijnen laten niets te wensen over. Voor de verticale samenklanken zorgt pianist Jordan, die helaas genoegen moet nemen met een ontstemde vleugel.
- Mr. P.C. (John Coltrane)
- Someone to Watch over Me (George Gershwin)
- The End of a Love Affair (Edward Redding)
——————————————
Doug Raney blijft tot aan zijn dood in Kopenhagen, en maakt slechts enkele keren de oversteek naar de States. In 1996 organiseert SteepleChase een opnamesessie in New York. De gelegenheidsbezetting is on the spot samengesteld: pianist Michael Weiss, bassist Scott Colley en drummer Kenny Washington. De vier zijn dus niet op elkaar ingespeeld, maar daar is niets van te merken. Toepasselijke titel van de plaat: Back in New York.
- I’m Old Fashioned (Jerome Kern)
- For Heaven’s Sake (Elise Bretton)
- The Touch of Your Lips (Ray Noble)
- All or Nothing or Nothing at All (Arthur Altman)
- Get Out of Town (Cole Porter)
House of Hard Bop – Eric Ineke
Klik voor de 1e uitzending van dit drieluik
Klik voor het bijbehorende Nieuwsbericht
Programmamaker & drummer Eric Ineke maakte in 1977 een uitgebreide, internationale tour met beide Raneys. Een boeiend geschreven verslag van die tour is te lezen in Inekes boek: “The Ultimate Sideman” (Pincio Uitgeverij).
Verkrijgbaar bij het Nederlands Jazz Archief (NJA).