spinner

Os gemist?

zo 3 okt 2021
Thema: Hedendaags
Componist: Tera de Marez Oyens

De nieuwsbrief is deze maand iets later. Maar niet te laat om u te wijzen op een prijswinnende uitzending van de Os op het dak van Thea Derks. Op zondag 3 oktober stond die namelijk in het teken van drie prijswinnaars. Afgelopen september waren er twee compositiecompetities in het UtrechtseTivoli Vredenburg. Verse alumni van de Nederlandse conservatoria konden meedingen naar de Tera de Marez Oyens Prijs. Soheil Shayesteh won met zijn compositie Žhâ voor cello, elektronica en visuals. En componisten onder de 35 streden om de Gaudeamus Award 2021, die werd toegekend aan Annika Socolofsky.

De naar Tera de Marez Oyens vernoemde prijs werd tweejaar na haar dood in 1998 uitgeroepen door haar weduwnaar en kinderen. De Marez Oyens componeerde niet alleen prachtige muziek, maar was ook een groot promotor van de avant-garde en werkte veel met kinderen. Als componist werkte ze vaak met elektronica. Een voorbeeld, het schrijnende Charon’s Gift voor piano en tape uit 1982, hoort u in onze uitzending.

De eerste editie van de prijs werd in 2001 toegekend, aan Calliope Tsoupaki. Het was een opdracht voor het Kaida Trio dat bestaat uit dwarsfluit, basklarinet en piano. Zij noemde haar compositie simpelweg Trio. Tsoupaki is de huidige componist des vaderlands en een van de juryleden van de Gaudeamus Award 2021. Deze werd gewonnen door de Amerikaanse componist/vocalist/violist Annika Socolofsky, wier zogenoemde ‘feminist rager lullabies’ geen mens onberoerd laten. In 2014 won de Oekraïense Anna Korsun de Gaudeamus Award. Ook zij heeft een heel eigen stem, die onder je huid kruipt en zich niet in een hokje laat vangen. Ook van haar werk in deze uitzending vol laureaten.

Terugluisteren? Hier is de aflevering van 3 oktober van de Os op het Dak.