Search for:
spinner

Oude muziek in de Week van de Weemoed

di 20 nov 2018
Thema: Oud
Genres: Barok | Renaissance

 

Weemoed, of melancholie, is van oudsher in verbinding gebracht met zwarte gal. Maar ook de Harmonie der Sferen en in het bijzonder de planeet Saturnus werd geassocieerd met zwaarmoedige ernst. Uiteraard hebben vele componisten dit thema op muziek gezet. In de Week van de Weemoed laten we een aantal voorbeelden horen, afgewisseld met passende muziek van andere snit.

Maandag 26 november
13 uur: ‘Geen dag zonder Bach’ met o.a. Cantate BWV 181 “Komm du süsse Todesstunde”. Ook de rest van de Bachweek (ma. t/m vr. om 13u-14u) staat in het teken van de weemoed.

18 uur: ‘Nuove Musiche’ met de cd ‘Johannes Tinctoris – Secret Consolations’ van het ensemble Le Miroir de Musique olv. Baptiste Romain.

19 uur: ‘Serie Jordi Savall’ met weemoedige muziek zoals Lachrimae van Dowland en oude opnamen met Savall waarin twee overleden Spaanse sopranen te horen zijn: Montserrat Figueras en Victoria de los Ángeles.

Saturnus

Donderdag 29 november
19 uur: ‘Zwerven door de Renaissance’ met ‘Saturn and Melancholy’, een weemoedig programma waarin de cd ‘Saturn and Polyphony’ van Ensemble Daedalus olv. Roberto Festa centraal staat.

20 uur: ‘Concertzender Live’ met een opname van het Festival Oude Muziek 2015: ‘The Image of Melancholy’ door het Noorse ensemble Barokksolistene.

Zondag 2 december
15 uur: ‘Missa etc.’ met In Memoriam Jan Kruit door Beatrijs Vissers.

16 uur: ‘De Tuin van Oud’ met De Profundis van Marc-Antoine Charpentier, Lamentatio van Juan de Lienas, en een Requiem-mis van Jean Gilles.

De Saint-Étienne kathedraal van Toulouse, waar Jean Gilles werkte.