spinner

Nieuw jazzprogramma: PAST-PRESENT-FUTURE

di 27 dec 2022
Thema: Jazz

Programmamaker Jaap van de Klomp neemt afscheid van zijn ‘Concertzender Live’. En… presenteert vandaag de eerste aflevering van zijn nieuwe serie Past-Present-Future! P-P-F is een drieluik: muziek uit drie verschillende bronnen en tijden. Vandaag: Kika Sprangers met haar Alto for Two, het Sun-Mi Hong Quintet, en de Zwitserse formatie ITAKIRY (foto).

Recent Past
JvdK: “Eén van mijn favoriete groepen is Alto for Two. Kika Sprangers alt- en sopraansax, Irene Reig altsax, Xavi Torres piano, Thomas Pol contrabas en Sun-Mi Hong drums. Heerlijk zo’n band waarin drie fantastische vrouwen min of meer de dienst uitmaken.”
Op 28 november 2021 stond Alto for Two in TivoliVredenburg. Alle vijf muzikanten brachten composities in. De stukken zijn prettig gevarieerd in karakter, tempo, vormgeving, en blijven verrassen. De kwaliteit van het ensemblewerk is hoog, evenals het solowerk.

Present
In het vorige blokje hoorden we Sun-Mi Hong als drummer, én als componist (Thoughts To Be Spoken). Op het splinternieuwe album Third Page: Resonance van het Sun-Mi Hong Quintet zijn alle stukken van haar hand. In 2017 en 2020 verschenen haar First Page en Second Page. Het zijn, in haar eigen woorden, ‘kronieken van haar artistieke leven’. Dat artistieke leven heeft haar binnen enkele jaren internationale erkenning gebracht.
“Sun-Mi Hong’s composities hebben een grote spanningsboog en blijven boeien doordat compositie en vrije passages naadloos in elkaar overgaan. Subtiele en aftastende ritmes wisselen zich af met stuwend slagwerk.”
Aldus de jury die haar in 2021 een Edison Award toekende.

Future
JvdK: “Muziek waarvan ik hoop dat die in de toekomst een rol gaat spelen in ons muzikale welzijn.”
ITAKIRY (2022) is het eerste album van de gelijknamige Zwitserse formatie, bestaande uit vocaliste Chiara Schönfeld en een pianotrio. Itakiry is de derde voornaam van Schönfeld. De betekenis: water dat uit de rotsen stroomt. Dat beeld laat zich – voor wie daarvoor gevoelig is – makkelijk meenemen in de muzikale ervaring.

Trage geluidsstromen komen in een vrij tempo langzaam op gang. Dunne lijntjes van bas, piano en slagwerk weven zich langzaam ineen tot een resonerend klankkleurdecor. Het muzikale materiaal blijft uiterst beperkt, met veel herhaling. Daarboven zweeft de hoge, heldere, vaak kwetsbare stem van Schönfeld met poëtische teksten. Ook zijn er tekstloze passages, hier en daar aangevuld met backing vocals. In beide stukken, Tundra en Sailor’s Song, wordt de dynamiek via een crescendo langzaam opgevoerd tot een hoogtepunt – het meest intens, tot zelfs onstuimig, in Sailor’s Song. Daarna keren we terug naar het begin, uitmondend in stilte…

 

 naar Past-Present-Future

Klik voor de play list.