Concertzender Actueel | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
Search for:
spinner

Concertzender Actueel

In de zomerweken zijn er op het tijdstip van Concertzender Actueel podcasts te horen met gesprekken met laureaten van het Kersjesfonds. Vandaag: Rosanne Philippens.

‘Wat is een carrière? Ik speel solo met grote orkesten. Dat is iets dat je prestigieus kunt noemen. Dat is spannend. Ik heb een manager in Londen. Maar, ik denk dat ik ook het talent heb om mensen samen te brengen, met het publiek in gesprek kan gaan. Daar wil ik ook mijn pijlen op richten. Ik wil meer investeren in dingen die de drempel naar klassieke muziek kunnen verlagen.’

Stef Lokin in gesprek met violiste Rosanne Philippens.

 1. Rosary Sonata I The Annunciation (fragment)
 2. Stravinsky Le Baiser de la Fée, Divertimento
 3. Prokofjev Mars van de drie sinaasappels
 4. Rosanne Philippens Outro
 5. Szymanovski Roxana’s lied
 6. Haydn Vioolconcert nr 4 in G groot deel III Finale

 

 

Loopbaan (Wikipedia)

Rosanne Philippens begon op driejarige leeftijd met viool spelen. Ze studeerde bij Coosje WijzenbeekVera Beths en Ulf Wallin. Nog vóór haar eindexamen won zij in 2008 de Kersjesprijs, elk jaar toegekend aan jong talent door het Anton Kersjesfonds. In juni 2009 behaalde ze aan het Koninklijk Conservatorium (Den Haag) haar diploma summa cum laude. Voor dit examen kreeg zij ook de DebmanPrijs, toegekend voor het beste vioolexamen. In datzelfde jaar won zij het Nationaal Vioolconcours Oskar Back.

Samen met pianist Yuri van Nieuwkerk was zij laureaat van Dutch Classical Talent 2012/2013.

In 2014 besloot ze haar masterstudie aan de Hochschule für Musik „Hanns Eisler“ Berlijn bij Ulf Wallin met de hoogst mogelijke cijfers.

In maart 2014 maakte Philippens haar concertdebuut met The Rotterdam Philharmonic Strings onder leiding van Yannick Nézet-Séguin. Als soliste speelde ze ook onder leiding van Michel Tabachnik, Stefan Asbury, Xian Zhang, Etienne Siebens en Martin Sieghart en met het Noord Nederlands Orkest, het Residentie OrkestHet Gelders Orkest, het Orquestra Symfónica de Barcelona, de Stuttgarter Philharmoniker, Dalasinfoniettan in Zweden, het State Hermitage Orchestra te Sint Petersburg, het Pforzheim Kammerorchester, het Philharmonisches Orchester Freiburg en meer.

Tijdens de NJO muziekzomer 2014 voerde Philippens met dirigente Xian Zhang en het Nationaal Jeugd Orkest het Eerste vioolconcert van Karol Szymanowski uit. Dit werk hebben zij tevens opgenomen voor het label Channel Classics Records, vergezeld door de werken voor viool en piano van Szymanowski, op de cd Myth, opvolger van de cd Rhapsody. De meest recente CD genaamd Dedications bevat werken die componisten aan elkaar opdroegen. Centraal staat Eugène Ysaÿe die werken opdroeg aan Kreisler en aan wie omgekeerd werk werd opgedragen door Gabriel FauréErnest Chausson en Camille Saint-Saëns. De volgende CD bevat naast het Tweede Vioolconcert van Sergej Prokofjev ook diens sonate voor soloviool en diens Vijf Melodieën.

Rosanne Philippens speelt geregeld samen met pianist Julien Quentin. Ze bespeelt de Barrère Stradivarius-viool uit 1727, die Janine Jansen vijftien jaar bespeelde. Dit instrument wordt ter beschikking gesteld door het Elise Mathilde Fonds en Coen van Beuningen.


Na de podcast hoort u de cd Broken Branches van tenor Karim Sulayman en gitarist Sean Shibe.

 

 1. John Dowland: Time Stands Still
 2. Jonathan Harvey: Sufi Dance
 3. Giulio Caccini: Dalla porta d’oriente
 4. Claudio Monteverdi: Sì dolce è’l tormento
 5. Claudio Monteverdi: La mia turca
 6. Traditional Sephardic:La prima vez (arr. Sean Shibe & Karim Sulayman)
 7. Arab-Andalusian muwashshah: Lamma bada yatathanna (arr. Sean Shibe)
 8. Sayed Darwish: El helwa di (arr. Sean Shibe & Karim Sulayman upon Ronnie Malley’s arrangement)
 9. Fairuz, after Joaquín Rodrigo: Li Beirut (arr. Sean Shibe & Karim Sulayman)
 10. Layale Chaker: A Butterfly in New York
 11. Toru Takemitsu: from In the Woods – I. Wainscot Pond
 12. Benjamin Britten: Songs from the Chinese
  1. The Big Chariot
  2. The Old Lute
  3. The Autumn Wind
  4. The Herd-Boy
  5. Depression
  6. Dance Song

 

Samenstelling:
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan