spinner

Wereldmineralen

vr 29 jun 2018 22:00 uur
Componist: Traditional

Cairo Nightclub The tapes. Deel 1

 

Deze aflevering van Wereldmineralen is de eerste van een serie gewijd aan bijzondere muziek die alleen terug te vinden is op Egyptische cassettebandjes: de muziek van Ahmed Adaweyah (1945), de superster van het nachtleven in Caïro en de ster van de volkszang in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw. Hij begon als ober en amateur volkszanger in de urbane volksmuziek traditie in Caïro. De traditie vond zijn oorsprong in de oude Mohamed Ali straat in het centrum van de stad waar muzikanten, danseressen en entertainers te huur waren voor feesten en bruiloften. Sociale, culturele en economische veranderingen droegen ertoe bij dat Adaweya in de jaren 70 uitgroeide tot de grootste volkszanger uit Caïro.

Vanwege zijn commercieel succes en zijn flexibele aard en zangtalent mocht Adaweyah de beste muzikanten van zijn tijd om zich heen verzamelen. Dit, in combinatie met zijn eenvoudige teksten vol levenswijsheden, zijn improvisatietalent en zijn spontane authentieke Egyptische uitvoering en idioom, heeft een aparte en zeldzame combinatie opgeleverd. Een combinatie die heel aantrekkelijk bleek, niet alleen voor de “working class” of de feestgangers in nachtclubs maar ook voor liefhebbers van traditionele volksmuziek.

Adaweya was een soort Andre Hazes met de beste instrumentalisten van zijn tijd. Hij werd, vooral vanwege zijn platte taalgebruik, door de bourgeoisie en hogere middenklassen in Egypte, lang beschouwd als symbool van de verloedering van de maatschappij en de goede smaak.

Adaweyah is in verschillende films verschenen, voornamelijk om te zingen. Hier in een scene uit de film “4-2-4” uit 1979 zie.

Opmerkelijke muzikanten zijn de accordeonisten M. Asfour en Hassan Abou El-Seoud, trompettist Samy El-Bably, percussionisten (Darabouka, Riq, mazhar, sagat) onder leiding van Hassan Anwar. Violisten Mahmoud El-Gersha & Abdou Dagher en Sayed Abu Sheffa, bespeler van de ney (Arabische fluit) en gast saxofonist Samir Sorour. Zij behoren allemaal tot de beste spelers van hun tijdperk.

In deze video kondigt hij de beroemde trompet speler Samy El-Bably aan :

 

 

Deel twee van dit programma vindt plaats op 13 juli, weer om 22:00 uur.

1. Mawwal Ya helow khalefteni. Ahmed Adaweyah 03:17
Ahmaed Adaweyah: Mawaweel Adaweyah Part 1 Sout El-Hob/Fine Artistic Tape 229/2000.

2. Salamet-ha Um Hassan ( Farouq Salamah) 4:45
Ahmed Adaweyah: Sahra ma’a Adaweyah: Sout El-Hob Tape – FA 736/99.

3. Essah eddah embou. ( El-Rayes beerah) 3:06
Ahmed Adaweyah: AHMED ADAWEA_VOL 1 SHB CD 512.

4. Ya ta’ebni (Ya baladi ya wad) ( Trad.) 12:53
Ahmed Adaweyah: AHMED ADAWEA_VOL 1 SHB CD 512.

5. Mawal: Agabi ala far’een ( A.Adaweyah) 5:03
Ahmed Adaweyah: Adaweyah fi el-nada: Nada Tape no.2000/5117/265.

6. Mawal: kholkhal/Dawwara (Hassan Abou El-Seoud) 7:00
Sout El-hob tape 1980. No. Onbekend .

7. Mawaweel Shabeia (Ya albi sabrak): Mohamed Asfour 11:50
Ahmed Adaweyah: Adaweyah fi London 1985: Sout El-Hob/fine artistic tape 401/99.

8. Mawal Atshan (Farouk salamah) 04:14
Ahmed Adaweyah: Sahra ma’a Adaweya: Sout El-Hob tape FA 736/99.

9. Mawal Rahu Elhabayeb – Bent El-sultan, 08:43
Ahmed Adaweyah: Bent El-Sultan Good News tape no. GN 45H003.

 

Samenstelling: