Concertzender Live | Concertzender.nl :: Radio
spinner

Concertzender Live

Twee concerten, allebei met Franse of ‘fransige’ muziek uit de twintigste eeuw. Toch verschillen ze behoorlijk.

 

Moderne muziek blijft voor veel mensen een gesloten boek. Wij doen graag moeite om dat boek voor de luisteraar open te slaan. In dit concert horen we moderne muziek in alle soorten en maten. Er is ernstige en vrolijke muziek bij, er zijn korte en lange stukken, er zijn conservatieve en vooruitstrevende componisten. Net als in elke stijl. Die contrasten maken het makkelijk om er grip op te krijgen. Bovendien leert u zo meerdere componisten tegelijk kennen. Twee dikke vliegen in één klap dus!

In ons eerste concert, gegeven door het Nieuw Ensemble, horen we wat we moeten horen: Grote Werken van Grote Mannen. Olivier Messiaen staat op het programma met zijn Cantéyôdjâya, een pianowerk waarin Hindoestaanse ritmes prominent de aandacht krijgen. De ‘hoofdact’ van het concert is Pierre Boulez met zijn Le marteau sans maître uit 1955. Een ware klassieker van de avant-garde, net zo goed deel van de canon als Lohengrin of Don Giovanni. Geen hapklare brokken, dat geven we toe, maar door zijn heldere textuur en zijn duidelijke melodielijnen wel behapbaar.

In ons tweede concert horen we wat we willen horen. Niet alle componisten zijn even groot en even bekend, en de werken op het programma hebben vaak niet de pretentie meesterwerken te zijn. Het is een soort kunstmuziek-variété, waarin korte stukjes van steeds wisselende componisten elkaar afwisselen. Zo horen we ontroerende gitaarstukken van Frank Martin en een clownesk stuk van Chiel Meijering. Ook is er een wereldpremière van Ton de Leeuw (dit concert is uit 1985, toen behalve Martin alle componisten nog in leven waren). Tussendoor horen we steeds korte stukjes voor klavecimbel en gitaar van Bruno Giner. Bribes pour un rituel oublié noemt hij ze, kruimels (of resten) voor een vergeten ritueel. De stukjes lijken zo onbeduidend, maar stiekem zorgt Giner er wel voor dat we hem en zijn Bribes niet vergeten…

1. Olivier Messiaen – Cantéyôdjaya

2. Pierre Boulez – Le marteau sans maître

3. Bruno Giner – Bribe 1

4. Frank Martin – Quatre pièces brèves (Prélude – air – plainte – comme une gigue)

5. Bruno Giner – Bribe 2 & 3

6. Chiel Meijering – Sexshop in a desert

7. Bruno Giner – Bribe 4

8. Francis Miroglio – Choreïques 1 & 2

9. Bruno Giner – Bribe 5

10. Francis Miroglio – Choreïques 3 & 4

11. Ton de Leeuw – Interlude (wereldpremière)

12. Bruno Giner – Bribe 6 & 7

13. Tristan Murail – Tellur

14. Bruno Giner – Bribe 8 & 9

15. Egberto Gismonti – Central Guitar

 

Samenstelling: