Concertzender Live | Concertzender.nl :: Radio
spinner

Concertzender Live

do 22 sep 2022 14:00 uur
Componist: Rokus de Groot

Oosterse verhalen, gevangen in westerse muziek? Dat zit vast vol oriëntale clichés van sjeiks, kamelen en duizend-en-een-nacht. Of niet?

Het oosten heeft het westen altijd al gefascineerd, en soms ook machtig beïnvloed. Wist u bijvoorbeeld dat driekwart van de instrumenten uit ons orkest van Arabische oorsprong is? Ook verhalen uit het oosten zijn vaak tot Europa doorgedrongen. Soms zijn het goedkope verhalen over harems en vliegende tapijten, met de bijbehorende goedkope muziek. Maar dat is lang niet altijd het geval!

In dit concert hoort u muziek uit twee concerten waarin een oosters verhaal centraal staat. Rokus de Groot, naast componist ook etnomusicoloog, neemt het verhaal van Layla en Madzjnoen als basis voor een toneelwerk. Respectvol maar ook met levendige verbeelding gaat hij om met dit Arabische liefdesverhaal dat tot op de dag van vandaag populair is gebleven. Layla en de dichterlijk aangelegde Madzjnoen willen trouwen, maar haar vader huwelijkt Layla aan een koopman uit. Waanzinnig geworden trekt Madzjnoen de woestijn in, waar hij verder gaat met dichten. De Groot gebruikte voor dit concert, naast een westers orkest, ook de oed (luit) en de qanoen (hakkebord).

Het tweede concert is heel wat anders. Hier maken we kennis met Barlaam en Josaphat, de hoofdpersonen van een oude legende. In de versie die wij kennen zijn het twee christelijke heiligen – de een is een kluizenaar, de ander een prins die zich bekeert. Het verhaal is echter gebaseerd op een legende rond Boeddha en kwam na eeuwen navertellen in deze vorm in Europa terecht – eerst in Oost-Europa, daarna ook in het westen. In dit concert hoort u middeleeuwse muziek uit alle hoeken van het continent, allemaal over Barlaam en Josaphat. Arm en rijk, katholiek en orthodox, clerus en leken, allemaal vielen ze voor dit mooie verhaal.

Speellijst

1. Rokus de Groot – Layla en Majnoen (Koor I – Akte I – Koor II – Akte II – Koor III – Akte III)

2. Era in quel tempo d’India signore

3. Quinsainne apries
4. Vers de la mort (fragment)
5. Molt est dolans li fils le roi
6. Nempe senex quidam, vir sanctus nomine Barlaam
7. I poyde (Barlaam) na urata od Palaca Gosofatoua
8. E si tu aguessas huelhs esperitals
9. Iviron-incantaties (I)
10. Varlàm ze glagòla
11. Li fils le roi li respondi
12. I chada chragl bise razumi
13. Táfta oun pánta os íkousen o vasiléfs
14. Iviron-incantaties (II)
15. Ke fol sonit li Egyptiien

Uitvoerenden

Layla en Majnun

Harrie Starreveld (fluit/piccolo), Ernest Rombout (hobo/Engelse hoorn), Arjan Kappers ((bas)klarinet), Hans Wesseling (mandoline), Bassem Alkhouri (qanoen), Ishar Elias (gitaar), Caner Altimbas (oed), Herman Halewijn (slagwerk), Marin Mars (viool), Annemijn den Herder (altviool), Maartje Maria den Herder (cello), Rozemarie Heggen (contrabas), Kristine Gether (alt/mezzosopraan), Gilad Nezer (bas), Richard Zook (tenor)

Barlaam en Josaphat

Katarine Livljanic (zang), Albrecht Maurer (vedel, rebec), Norbert Rodenkirchen (fluiten, harp)

Samenstelling: