Concertzender Live | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
logo
Search for:
spinner

Concertzender Live

do 16 mrt 2023 14:00 uur
Genre: Strijkkwartet
Componisten/uitvoerenden: Dmitri Sjostakovitsj | Mieczysław Weinberg

Met de Val van de Muur kwam de Sovjetmuziek naar West-Europa. Veel Sjostakovitsj, maar ook minder bekende figuren als Mieczysław Weinberg.

 

Zijn naam zegt het al: Mieczysław Weinberg (1919-1996) werd geboren als Poolse jood. Bij het begin van de Tweede Wereldoorlog koos hij het minste van twee kwaden: de Sovjet-Unie onder Stalin. Dat betekende componeren volgens de regels van het socialistisch realisme. Binnen die strakke kaders bracht Weinberg een indrukwekkend oeuvre tot stand, dat onder meer 22 symfonieën en 17 strijkkwartetten omvat.

Vandaag horen we verschillende van zijn kamermuziekwerken. Vroege werken, zoals het Vierde strijkkwartet en het Pianokwintet. Hierin horen we de Weinberg van het socialistisch realisme. In zijn Tweede sonate voor viool solo horen we de componist van een individuelere kant. Het is inmiddels 1967 en componisten mogen weer wat meer hun eigen stem laten horen. In vergelijking met Sjostakovitsj is de muziek van Weinberg strakker, consequenter, minder ironisch. Toch zullen de vele fans van Sjos met deze muziek ruimschoots aan hun trekken komen.

 

1. Capriccio voor strijkkwartet, opus 11
2. Strijkkwartet nr. 4. opus 20
3. Sonate voor viool solo nr. 2, opus 95
4. Strijkkwartet nr. 8, opus 66
5. Pianokwintet, opus 18

 

Samenstelling:
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan