Concertzender Live | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
logo
Search for:
spinner

Concertzender Live

In 2004 zag de wereld er anders uit dan in 2024. Maar de schoonheid van het strijkkwartet is onvergankelijk.

Eerder deze maand was er een korte rel rond het Concertgebouw. Het Jerusalem Quartet zou spelen en dat was tegen het zere been van demonstranten. Je kon midden in die smerige oorlog toch geen Israëlisch kwartet uitnodigen? Het Concertgebouw ging door de knieën en schrapte het optreden. Onmiddellijk kwam er een tegenreactie. Moet je mensen wegsturen enkel en alleen maar vanwege hun paspoort? En trouwens: van de vier leden kwam er maar één uit Israël. De consensus keerde zich tegen een boycot en het concert mocht weer doorgaan.

In 2004 stond de wereld niet zo extreem onder hoogspanning. Behalve met Israël waren ook de banden met Rusland een stuk beter. Zodoende was het geen probleem dat het Russische Kopelman Kwartet naar de Kleine Zaal kwam. We horen ze hier met onder meer een kwartet van Tsjaikovski in es-klein, de duisterste toonsoort van allemaal. Op een ander moment – want er treden regelmatig kwartetten in de Kleine Zaal op – vinden we er een kwartet uit Tsjechië. Het Prazak Kwartet brengt ook Tsjechische muziek mee. We horen – hoe kan het ook anders – een strijkkwartet van Dvořák.

Van een heel andere orde is het Giocondo Kwartet. Deze vier vrouwen, of meisjes, waren in 2004 nog niet aan het Concertgebouw toe. Ze hadden net het Prinses Christina Concours gewonnen en mogen nu hun kunsten laten horen in de Dorpskerk van Capelle aan den IJssel.

Afspeellijst
1. Pjotr Iljitsj Tsjaikovski – Strijkkwartet nr. 3 in es
2. Franz Schubert – Quartettsatz in c
3. Samuel Wesley – Strijkkwartet nr. 2 in D
4. Joseph Haydn – Strijkkwartet opus 9/6
5. Willem Wander van Nieuwkerk – Pavan & Estampida (uit Kalenda Maya)
6. James McLeod – Two Guitars
7. Antonín Dvořák – Strijkkwartet nr. 13 in G

Samenstelling:
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan