Componisten/uitvoerenden: Anoniem | Barbara | Bohuslav Martinû | Claudio Monteverdi | Marin Marais | Tobias Hume
Gambist Thomas Baeté legt in Brugge bruggen van eeuwige troost met muziek uit het Gruuthuuse handschrift en het Londen Manuscript. En de engelen van Psallentes huldigen in Ronse (België) Cyprianus de Rore.
- Bruggen naar eeuwige troost: Thomas Baeté, 1 november 2024, Residentie Ten Eeckhoute, Brugge. Festival Early Music, Karen Majelyne. Opnametechnicus: Pierre Sépulchre

Lodewijk van Gruuthuse
Het Gruuthusehandschrift is een middeleeuws verzamelhandschrift dat in Brugge (België) tot stand kwam. De oudste bijdragen dateren van omstreeks 1395, de jongste van omstreeks 1408. Het handschrift maakte waarschijnlijk deel uit van de Bibliotheek van Lodewijk Gruuthuse. Het handschrift is de enige bron voor een groot aantal Middelnederlandse teksten. Sinds 2007 wordt het Gruuthusehandschrift bewaard in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.
Het “London Manuscript” is een verzameling van 317 pagina’s tabulatuur voor 11, 12 of 13-korige barokluit, allemaal geschreven in Franse tabulatuur. Op een paar uitzonderingen na zijn alle composities van de hand van Silvius Leopold Weiss.
De collectie bevindt zich in de British Library in Londen. Het manuscript bevat 237 stukken: 26 complete solosonates, plus 3 preludes, 2 fuga’s, 1 prelude en fuga, 2 fantasieën, 2 tombeau’s, 1 caprice, 1 ouverture, 1 plainte, plus enkele menuetten, gavottes en andere stukken.
Het bevat ook vijf andere ensemblewerken: drie vierdelige concerten voor luit en dwarsfluit – maar waarbij de fluitpartijen ontbreken – en twee niet-gespecificeerde sonates zonder aanvullende partijen of indicaties, maar die waarschijnlijk het meest geschreven lijken.
Klik hier voor de site van Thomas Baeté.
Speellijst
- O cranc, onseker, broosch engien, uit het Gruuthuse Handschrift
- Lamento di Tristano & La Rotta, uit London Manuscript (BM, Add. 29987)
- Egidius, waer bestu bleven? Uit het Gruuthuse Handschrift
- Thomas Farmer (fl. 1685) (in een bewerking door Thomas Baeté)
Busy Fame
- Tobias Hume (circa 1569-1645)
Leth
Life
- Anoniem
Doen Daphne d’over schoonen Maeght
- De Sainte-Colombe (1640-1700)
Prélude et chaconne en ré mineur
- Barbara
La Solitude
- Marin Marais (1656-1728)
Tombeau pour Mr. De Sainte-Colombe
(met Sabien Van Dale, viola da gamba)
- Vox Angeli, editie de Rore, 20 mei 2024, Sint-Martinuskerk, Ronse (België), Ensemble Psallentes onder leiding van Hendrik Vanden Abeele, opnametechnicus: Leo A. De Bock

Psallentes
Cypriaan De Rore was voornamelijk een componist van madrigalen, meerstemmige vocale composities op een Italiaanse poëtische tekst, bijvoorbeeld van Petrarca. In zijn eerste madrigalenboek kiest hij voor sonnetten met een donkere thematiek.
Hij evolueert later van een compacte polyfonie, volgens Venetiaans model, naar een transparantere textuur, waarbij homofonie en declamatie de tekstverstaanbaarheid bevorderen. De toenemende aandacht voor de tekst komt muzikaal tot uitdrukking, want in de tekst vertolkte affecten worden muzikaal verklankt. De Rore’s toenemende aandacht voor de tekst en muzikale dramatiek vormt de basis voor de evolutie naar de seconda prattica waaruit later de barokmuziek zou ontstaan. Via De Rore’s leerling Giaches De Wert kan immers een rechtstreekse lijn getrokken worden naar de muziek van Claudio Monteverdi.
Speellijst
Anoniem
- Sequens Laudes Salvatori
- Cantus dulcis prosa
- Sequens Laudes Christo redempti
Cypriano De Rore (1516-1565)
Beati Omnes
Adriaen Willaert (1490-1562)
Agnus Dei
Cypriano De Rore (1516-1565)
Caro mea
Anoniem
- Sequens Summi triumphum
- Ave preclara maris stella
Cypriano De Rore (1516-1565)
Regina caeli
- Magdalenafestival, 3 oktober 2024, Magdalenakerk, Goes, Trigon Ensemble:
Margot Kalse – alt-mezzo, Esther Kronenburg – sopraan, Maria van Oosterhout – sopraan. Opnametechnicus: Gaston Matthijsse
- Peccatrice nominata, lauda (Firenze laudario, ca. 1340)
Coverfoto: Thomas Baeté, Discogs