De Nacht: Jazz | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
spinner

De Nacht: Jazz

di 21 sep 2021 01:00 uur

De mooiste uitgaven uit het jaar 1960 en een niet alledaagse toegift…..

 

De eerste CD waar u naar gaat luisteren is afkomstig van The Budd Johnson Quintet en is getiteld Let’s Swing!

Hij was 50 jaar oud toen hij in 1960 samen met Keg Johnson, trombone; Tommy Flanagan, piano; George Duvivier, bas en Charlie Persip, drums het album Let’s Swing opnam voor het label Swingville. Uiteindelijk werd het album één van de beste showcases van het werk van Budd Johnson, die u hier op tenor hoort.

 

 

The Budd Johnson Quintet – Let’s Swing! (1960)

 

 

 

 

 

 

 

 

Het volgende album in ons rijtje van uitgaven uit de vroege jaren 60 is er één van het Gil Evans Orchestra en heeft als titel Out Of The Cool. Evans leefde van 1912 tot 1988 en is één van de pioniers achter de stijlen cool, free en fusion jazz. Verder is hij bekend vanwege zijn veelvuldig geprezen samenwerkingen met Miles Davis.

 

 

The Gil Evans Orchestra – Out of The Cool (1960)

 

 

 

 

 

 

 

 

De volgende cd die voor u klaar staat is afkomstig van Stanley Turrentine en heet Look Out! Hij leefde van 1934 tot en met 2000. Hij begon zijn carriere samen met Earl Bostic in de rhythm & blues hoek, later nam hij soul jazz op voor het label Blue Note en maakte hij in de jaren 70 een uitstapje naar de fusion jazz. Look Out was de eerste uitgave van Turrentine voor Blue Note.

 

 

Stanley Turrentine – Look Out! (1960)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We gaan verder met een album van Oliver Nelson, genaamd Taking Care of Business. Hij leefde van 1932 tot 1975 en was actief als saxofonist en klarinettist. Rond 1961 speelde hij vooral veel samen met de big band van Quincy Jones, die toen op tournee was door de Verenigde Staten en Europa, als tenor saxofonist. Taking Care Of Business is het tweede album van de hand van Nelson en hij is op deze plaat te horen samen met Lem Winchester, vibrafoon; Johnny Smith, orgel; George Tucker, bas en Roy Haynes, drums.

 

 

Oliver Nelson – Taking Care of Business (1960)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het laatste album in het rijtje muziek uit het begin van de jaren 60 is afkomstig van het Modern Jazz Quartet. U gaat luisteren naar opnamen van drie concerten van dit kwartet uit april 1960, dat op plaat en later ook op cd verscheen onder de naam: European Concert (Scandinavia April 1960).

 

 

The Modern Jazz Quartet – European Concert (1960)

 

 

 

 

 

 

 

 

We sluiten deze nacht af met iets heel anders. Namelijk met twee cd’s uit de zeroes. De eerste die u gaat horen is van Thomas Quasthoff. Deze op 9 november 1959 geboren Duitser maakte in 2007 een uitstapje uit het klassieke reportoire naar de jazz.

 

 

Thomas Quasthoff – The Jazz Album: Watch What Happens (2007)

 

 

 

 

 

 

 

 

Het laatste album tijdens deze nacht met jazz is afkomstig uit eigen land. Het Rosenberg Trio bracht, samen met Tim Kliphuis, in 2008 de plaat Tribute to Stephane Grappelli uit. Het Rosenberg Trio heeft als grootste inspirator Django Reinhardt.

 

 

Rosenberg Trio – Tribute to Stephane Grappelli (2008)

 

 

 

 

 

 

 

Samenstelling: