De Nacht: Jazz | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
Search for:
spinner

De Nacht: Jazz

di 25 jan 2022 01:00 uur
Componisten/uitvoerenden: Keith Jarrett | Michael Jackson | Miles Davis | Tom Harrell

Muziek van onder andere Chuck Owen, Gerry Gibbs en Nicolas Folmer

 

We beginnen met Arturo O’Farill en aan de naam te horen kunt u al vermoeden dat dit latin jazz betreft. Hij nam met zijn 10-koppige Afro-Latin Jazz Ensemble het album Dreaming In Lions op. Het is het eerste album van zijn hand dat op het label Blue Note is verschenen. De CD is opgesplitst in twee delen ofwel suites. De eerste heet Despedida en de tweede Dreaming In Lions, geinspireerd op een gedicht van Ernst Hemingway: The Old Man and the Sea.

Het volgende album dat u gaat horen is afkomstig van Chuck Owen en The Jazz Surge. Deze big band viert zijn 25-jarig bestaan met het album Within Us. Na een kwart eeuw spat het enthousiasme en talent nog altijd van deze groep af, die geleid wordt door de uit Florida afkomstige Chuck Owen.

Gerry Gibbs werd als kind door zijn vader geïntroduceerd in de wereld van de jazz. Terry Gibbs is een van de laatst nog in leven zijnde grondleggers van de bebop en bracht bijvoorbeeld de vibrafoon naar de voorgrond in de jazz. Inmiddels is hij 96 jaar oud. Ook hij speelde samen met Corea en de pianist componeerde zelfs een stuk voor hem, genaamd Tango For Terry, als eerbetoon aan hun waardevolle samenwerking. Dit alles komt nu samen op het album Song From My Father dat drummer Gerry Gibbs met zijn Trasher Dream Trio in verschillende samenstellingen opnam.

We gaan van Amerika naar Frankrijk op de Concertzender. De Nacht: Jazz gaat verder in Parijs met Nicolas Folmer. Hij arrangeerde in 2019 een aantal werken van Miles Davis, Wayne Shorter en zelfs Michael Jackson en Daft Punk opnieuw voor zijn album So Miles, een knipoog naar het beroemde So What van Miles Davis.

We gaan verder met Leon Parker en een album uit 1996 genaamd Belief. Een CD vol met eigenzinnige jazz van deze percussionist en drummer. Op het album zijn invloeden te horen van de Afrikaanse muziek en de muzikanten die meespelen op dit album dragen bij aan de unieke sound van deze cd. Bijvoorbeeld Steve Wilson, saxofoon en fluit; Tom Harrell, trompet en flugelhorn; Adam Cruz, piano en Leon Parker uiteraard drums en percussie. Dit album is absoluut het beluisteren waard en daarom hoort het nu in zijn geheel hier in De Nacht: Jazz.

We sluiten deze nacht af met de Amerikaanse pianist Kenny Werner. In 1990 verscheen het album Uncovered Heart van zijn hand. “Een album dat zoveel kanten op gaat dat het maar moeilijk te bevatten is dat het allemaal is samengesteld door 1 persoon”, waren de recensies destijds. Een muzikale ontdekkingsreis dus om deze nacht mee af te sluiten.

 

Samenstelling:
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan