De Nacht: Wereld | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
logo
Search for:
spinner

De Nacht: Wereld

zo 27 jan 2019 00:00 uur

Met speciale aandacht voor de Braziliaanse muziek genres.

 

1- Bixiga 70
Bixiga 70 bestaat uit tien professionele musici uit de wijk ‘Bixiga’ van Sao Paulo. Zij spelen Afro beat en Braziliaanse funk, maar ook ‘ethno’ jazz, polyritmische liederen e.d. Een rijke Braziliaanse cultuur, toegevoegd aan het ritme van de ‘Yoruba’ groep, te vergelijken met de Nederlandse band Jungle by Night. Met de tien bandleden is het vast druk op het podium en in de studio, maar de bandleden gunnen elkaar gelukkig de ruimte.
Cd. ‘Ocupai’ – Bixiga 70. Label: Mais Um Discos (21014), code: MAIS024CD.

2- Antonio Carlos Jobim
De naam van de in 1995 overleden Antonio Carlos Jobim is onlosmakelijk verbonden met de bossa nova. Hij is de componist van talloze onvergetelijke songs die door grote beroemdheden in dit genre op de plaat werden gezet. Een aantal van zijn meest bekende songs zijn op dit album bijeengebracht.
Cd. ‘The girl from Ipanema’: the Antonio Carlos Jobim songbook. Label: Universal (1995), code: 00731452547224 & Verve (1995), code: 5254722. MM & Verve (1995), code: MM 5254722.

3- Astrud Gilberto
Astrud is een van de drie dochters van een Braziliaanse moeder en een Duitse vader. Zij werd in Salvador geboren en groeide op in Rio de Janeiro. Daar ontmoette zij zanger-gitarist João Gilberto, met wie ze trouwde. Hij werd ook wel de vader van de bossa nova genoemd. In het begin van de jaren zestig emigreerden ze naar de VS en lieten ze zich naturaliseren.
Cd. ‘Astrud Gilberto best hits’. Label: Verve (1986), code: J30J 20115.

4- Sérgio Mendes 
De Braziliaanse bossa nova-koning Sérgio Mendes is in eigen land relatief onbekend, maar in de rest van de wereld ‘wereldberoemd’. Zijn doorbraak kwam in 1966, toen hij het album ‘Sergio Mendes & Brasil ’66’ uitbracht. De daarvan afkomstige titel ‘Mas Que Nada’ werd de eerste Portugeestalige hit in de Verenigde Staten en maakte de weg vrij voor successen als ‘The Look Of Love’, ‘The Fool On The Hill’ en ‘Scarborough Fair’.
Cd. Classic: ‘The Universal masters collection Sergio Mendes’. Label: Universal (2000), code: 00606949069421 & A&M 4906942.
Concert info: Sérgio Mendes treedt woensdag 8 mei 2019 op in Tivoli / Utrecht.

5- Djavan
Djavan werd geboren in Maceió als de zoon van een Afro-Braziliaanse moeder en een Nederlands-Braziliaanse vader. Als tiener leerde hij zichzelf gitaar spelen. In zijn composities combineerde hij traditionele Zuid-Amerikaanse ritmes met popmuziek uit Amerika, Europa en Afrika. In 1973 verhuisde hij naar Rio de Janeiro en begon in nachtclubs te spelen. Zijn eerste grote succes behaalde hij met het nummer ‘Flor de Lis’  van zijn eerste album ‘Puzzle of Hearts’. Djavan ’s composities zijn opgenomen door veel Internationale artiesten, waaronder: Al Jarreau, Manhattan Transfer, João Bosco en nog vele andere. En zijn single ‘Stephen’s Kingdom’ (uit 1988) bevatte een gastoptreden van Stevie Wonder.
Cd. ‘Puzzle of hearts’ – Djavan. Label: Columbia (1990), CODE: 4669362

6- Grupo Batuque

Grupo Batuque is een voortdurend veranderend samba-collectief van ervaren Braziliaanse percussionisten, drummers en muzikanten. ‘Africa Brazil’, hun derde album, kreeg een ‘Grammy Award’ nominatie en had veel Internationale belangstelling. Op dit album spelen twee ‘meester’ percussionisten: Wilson Des Neves en Robertinho Silva van de ‘Escola do Samba’ en de drummer van de band Azymuth: Ivan Conti.
Cd. ‘Africa Brazil’ – Grupo Batuque. Label:  Far Out Records (2000), code: FARO 400CD.

7- Maria Bethania 
Maria Bethânia is een Braziliaanse zangeres en de zus van Caetano Veloso. Haar broer Caetano heeft haar naam verzonnen bij haar geboorte. Hij was toen 4 jaar oud. Zij begon haar carrière in 1964 in Rio de Janeiro met de show ‘Opinião’. Met haar sterke, rustige stem en dramatische interpretatie is zij de op één na bestverkopende Braziliaanse zangeres aller tijden, met meer dan 26 miljoen albums verkocht.
Cd. ‘Simply the best’ of Maria Bethânia. Label: Universal (1991), code: 00042283633520 – Universal 8363 352.

8- Caetano Veloso 
Het album ‘A Foreign Sound’ van de Braziliaanse legende Caetano Veloso (de broer van Maria Bethânia) brengt een aantal Amerikaanse liederen in een geluid dat geschikt is voor de ochtend. In zekere zin is het een mooie hommage aan een diverse Amerikaanse singer-songwriters. Sommige nummers doen recht aan de beroemde, koele en intieme stem van Caetano Veloso.
Cd. ‘A Foreign Sound’ – Caetano Veloso. Label: Universal (2004), code: 9819228.

Met dank aan:

Samenstelling:
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan