De Tuin van Oud | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
logo
Search for:
spinner
Oud

De Tuin van Oud

Deze hele uitzending is gewijd aan één componist: Marc’Antonio Ingegneri. Deze 16e-eeuwse componist werd beschouwd als een meester in het contrapunt en in Cremona was hij de leraar van Claudio Monteverdi.

Marc’Antonio Ingegneri werd geboren in Verona, waar hij zijn eerste schreden op het muzikale pad zette als koorknaap in de kathedraal. Waarschijnlijk was zijn leraar Jacquet de Berchem; later heeft hij mogelijk les gehad van Vincenzo Ruffo. Rond 1557 ging hij naar Venetië, waar hij kennis maakte met de meerkorigheid. Dat heeft grote invloed gehad op zijn ontwikkeling als componist: een groot deel van zijn sacrale oeuvre is voor acht tot zestien stemmen gecomponeerd.
In de jaren ’60 ging hij waarschijnlijk naar Parma waar hij les kreeg van Cipriano de Rore. Ook dat heeft hem sterk beïnvloed: naast sacrale werken componeerde hij veel madrigalen, verzameld en uitgegeven in negen boeken.
Rond 1566 vestigde Ingegneri zich in Cremona; daar was hij o.a. de leraar van Claudio Monteverdi. Daar vormde hij in de kathedraal een instrumentaal ensemble van strijkers en blazers.
In de uitvoeringen die we in deze uitzending gaan horen, worden de meeste werken dan ook uitgevoerd door zangstemmen en instrumenten.

Marc’Antonio Ingegneri (1535/36-1592)
1. Missa Laudate pueri Dominum a 8
2. Cantate et psallite a 12
3. Emendemus in melius a 12
4. Ecce venit desideratus a 12
5. Quae est ista a 5
6. Surge propera a 5
7. Vidi speciosam a 16
Choir of Girton College, Cambridge en Historic Brass of the Guildhall School and Royal Welsh College of Music and Drama olv. Gareth Wilson
(cd: “Missa Laudate pueri Dominum a 8, Motets” – Toccata Classics TOCC 0556, 2020)

aanvulling:
Marc’Antonio Ingegneri
8. Adoramus te Christe a 8
Historic Brass of the Guildhall School and Royal Welsh College of Music and Drama olv. Jeremy West
(cd: zie 1-7)

Samenstelling:
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan