spinner

De Vorige Eeuw

wo 11 aug 2021 19:00 uur
Componist: Conlon Nancarrow

Conlon Nancarrow 1

 

Vandaag de eerste van twee afleveringen over de Amerikaanse componist Conlon Nancarrow. Hij werd lange tijd beschouwd als een zonderling, maar geldt nu als een van de origineelste componisten uit de 20e eeuw. György Ligeti omschreef hem ooit als “The greatest discovery since Webern and Ives … the best of any composer living today.”

Samuel Conlon Nancarrow werd in 1912 geboren in Texarkana, Arkansas. In 1930 ging hij naar het Conservatorium van Cincinnati om trompet te studeren en in 1934 verhuisde hij naar Boston om daar compositie te studeren, onder andere bij Walter Piston en Roger Sessions. In 1934 sloot hij zich ook aan bij de Communistische Partij. In 1936 toerde hij als jazz-trompettist door Europa en een jaar later sloot hij zich in de Spaanse Burgeroorlog aan bij de Republikeinse kant om te vechten tegen Franco. In 1939 keerde hij zwaargewond terug naar de VS. Vanwege zijn lidmaatschap van de Communistische Partij en zijn rol in de Burgeroorlog, besloot hij in 1940 naar Mexico te verhuizen. In 1955 werd hij Mexicaans staatsburger. Hij woonde in Mexico tot zijn dood in 1997.

Nancarrow is vooral bekend geworden door zijn Studies for Player Piano die hij schreef tussen 1948 en 1992. Hij was een van de eerste componisten die zelfspelende muziekinstrumenten gebruikte, vooral omdat zijn ritmisch en metrisch uiterst complexe composities niet of nauwelijks door mensenhanden konden worden gespeeld. U hoort in dit programma een aantal van zijn Studies for Player Piano, maar ook bewerkingen hiervan en andere muziek voor ‘gewone’ instrumenten.

 

 1. Conlon Nancarrow: Sonatine (arr. voor 2 piano’s door Yvar Mykhashoff).
  Chirstina & Michelle Naughton
 2. Conlon Nancarrow: Study for Player Piano Nos. 3 a-e.
  Custom Altered 1927 Ampico Reproducing Piano
 3. Conlon Nancarrow: Studies for Player Piano Nos. 3b, c, d (arr. voor rietkwintet en piano door Raaf Hekkema).
  Calefax Reed Quintet; Ivo Janssen, piano
 4. Conlon Nancarrow: Strijkkwartet nr. 3.
  Arditti Quartet
 5. Conlon Nancarrow: Tango? en Canon for Ursula 1.
  Ursula Oppens, piano

 

Samenstelling: