Een Os op het Dak | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
spinner

Een Os op het Dak

zo 2 aug 2020 12:00 uur

Een os op het dak 17: De Os in tijden van Corona #5.

 

Vandaag de zeventiende aflevering van Een os op het dak van Thea Derks, geïnspireerd op haar boek Een os op het dak: moderne muziek na 1900 in vogelvlucht.

Hoe gaat het muziekleven verder na de zomervakantie? Het is een open vraag, maar al afgelopen maand vonden weer de eerste concerten voor publiek plaats. Wat er na de zomer gebeurt veroorzaakt veel onzekerheid bij concertorganisatoren. Het kost veel energie en geld om de anderhalvemeterdoctrine in praktijk te brengen en het kan maar zo dat vanaf september de zalen gewoon weer opengesteld mogen worden voor publiek – zonder de capaciteit te beperken.

Als mondkapjes in het openbaar vervoer afdoende zijn om besmettingen te voorkomen, waarom dan niet in de concertzaal? Niemand die nu kan inschatten welke maatregelen ons kabinet na het zomerreces zal doorvoeren.

De afgelopen afleveringen van Een os op het dak heeft Derks steeds muziek van Nederlandse componisten centraal geplaatst, om hen een hart onder de riem te steken. Zo draaide zij op 5 juli het oratorium Inferno van Jan van Vlijmen, makker in de strijd van Reinbert de Leeuw, over wie zij in 2014 een biografie schreef. Hiervan verscheen recent de 3e druk, met twee extra hoofdstukken, die ook los verkrijgbaar zijn als Slotakkoord: Reinbert de Leeuw 2014-2020. Onze medewerker Mark van de Voort schreef een mooie bespreking.

Vandaag een opname van de liederencyclus The Open Road van Kate Moore, de Australisch-Nederlandse componist die in 2017 de Matthijs Vermeulenprijs won, als eerste vrouw ooit. Zij is een van de vele vrouwelijke componisten die in Een os op het dak besproken worden.

Dat geldt ook voor de Amerikaans-Nederlandse Vanessa Lann. Het programma sluit af met haar compositie Is a Bell…. A Bell? voor twee speelgoedpiano’s, die zij schreef voor de Oostenrijkse pianiste Isabel Ettenauer.

Tip: als u de Os aanschaft via de website boekenbestellen.nl krijgt u per omgaande een exemplaar met persoonlijke opdracht.

 

1. Kate Moore [zie foto]. The Open Road.
Michaela Riener, stem en orgel. Eva Tebbe, stem en harp. Mark Kaptijn, stem en trompet. Eef van Breen, stem. Frank Wienk, slagwerk. Kate Moore, orgel en celesta.

2. Vanessa Lann. Is a Bell… a Bell?
Isabel Ettenauer, speelgoedpiano’s.

 

 

 

Samenstelling, presentatie en montage: Thea Derks