Een Os op het Dak | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
spinner

Een Os op het Dak

zo 6 sep 2020 12:00 uur

Een os op het dak 18: De Os in tijden van Corona #6. 

 

Vandaag de achttiende aflevering van Een os op het dak van Thea Derks, geïnspireerd op haar boek Een os op het dak: moderne muziek na 1900 in vogelvlucht.

In de vorige aflevering was het nog een open vraag hoe het muziekleven er na de zomervakantie uit zou gaan zien. Toepasselijk draaide Derks hierin de liedcyclus The Open Road van Kate Moore, de Australisch-Nederlandse componist die in 2017 de Matthijs Vermeulenprijs won, als eerste vrouw ooit. Zij is een van de vele vrouwelijke componisten die in Een os op het dak besproken worden.

Inmiddels is corona weliswaar redelijk beheersbaar gebleken, maar mogen concertzalen desondanks nog altijd slechts een fractie van het normale aantal bezoekers ontvangen. Toch is het seizoen volop van start gegaan. Terwijl concertorganisatoren er het beste van maken, zit ook de platenindustrie niet stil. De ene nieuwe cd volgt op de andere, wellicht hoopt men dat mensen kooplustiger zijn nu ze minder toegang hebben tot live muziek.

Zo verscheen onlangs een cd van de Iraanse klavecinist Mahan Esfahani, met hierop het speciaal voor hem gecomponeerde Intertwined Distances van zijn landgenote Anahita Abbasi, een van de oprichters van de Iranian Female Composers Association. Dit sluit naadloos aan bij het thema ‘klankkleur’ in Een os op het dak: in hun zoektocht naar nieuwe klankmogelijkheden (her)ontdekten componisten de zogenoemd ‘oude instrumenten’. Ook blokfluitiste Saskia Coolen verkent grenzen op haar recent verschenen cd Driftwork.

De Brits-Nederlandse violist Daniel Rowland zette het Vioolconcert Distant Light van de Estse componist Pēteris Vasks op cd, begeleid door het orkest van zijn eigen Stift Festival https://stiftmusicfestival.nl. Vasks behoort tot de stroming van de ‘nieuwe spirituele muziek’ en wordt ook in de Os besproken.

Tip: als u de Os aanschaft via de website boekenbestellen.nl krijgt u per omgaande een exemplaar met persoonlijke opdracht.

 

 

1. Anahita Abbasi. Intertwined Distances. 

Mahan Esfahani, klavecimbel. 

2. PēterisVasks [zie foto]. Distant Light. 

Daniel Rowland, viool. Stift Festival Orchestra. 

3. Saskia Coolen. Kooi en Virgo. 

Saskia Coolen, blokfluit en stem.

Samenstelling, presentatie en montage Thea Derks

 

 

 

Samenstelling & presentatie: