spinner

Folk it! (XL)

wo 29 apr 2009 14:00 uur

Folkmagazine over heden en verleden, van freakfolk tot minstrelen. Een verrassende ontdekkingstochten door de wereld van de folkmuziek
Met gratis cd!

Bij de Concertzender zit je meer dan goed. Lekkere, vooral eerlijke muziek en als luisteraar krijg je zo af en toe nog een extraatje. In deze aflevering van Folk it! (XL) besteden we in de minispecial aandacht het vernieuwende label Home Records. Vijf jaar geleden richtte Michel van Achter dit in Luik gevestigde label op. Vooral jonge, nog onbekende muzikanten met een visie gaf hij een kans. Inmiddels kloppen ook grote(re) namen aan. Kenmerk van Home Records is de ontwikkeling van het genre folkmuziek in de breedste betekenis. Iets dat geheel volksmuziek eigen is.
Experimenten, vernieuwingen en (stijl)integraties worden niet geschuwd, telkens weer krijg je bij Home Records een verrassende ontdekkingstocht door de wereld van de folkmuziek voorgeschoteld. Je hoort vijf voorbeelden in onze uitzending. Maar heb je de smaak te pakken of wil je gewoon meer, dan kan dat. Hoe je aan de gratis unieke Home Records cd kan komen, hoor je in de uitzending. Daarvoor in de uitzending hebben we opnieuw een Vlaams product van de groep Folgazan in de demorubriek. We maken een uitstapje naar Italië met de virtuoze trekzakspeler Fillipo Gambeta. In de vergelijking hoor je verschillende uitvoeringen, van Pierre Bensusan en van Mireille Ben, van een Frans traditioneel anti-oorlogslied. We staan stil bij de onlangs overleden Britse zanger gitarist John Martyn. Dit alles zit verpakt tussen de begin- en eindtrack die in deze aflevering van Scandinavische muzikanten zijn: het feestvierende Finse Värttinä en de IJslanders van Storsveit nix noltes.

Speellijst:
CD 25. Westpark WP87171
1. Varrii ompi zaijuvesj (the tea water is hot) – Värttinä
CD Solid air. Island CID 9226
2. Solid Air – John Martyn
CD Solid Air. Island CID9226
3. May You Never – John Martyn
CD Invading from the west, demo
4. Wind – Folgazan
CD Andirivieni. Felmay FY 8148
5. Runaway lane – Fillipo Gambetta
CD Turlu Tursu. Home Records
6. Oxen Och Magen
CD Festina lente. Home Records 4446007
7. Lisa Lin –Aurelia
CD Les tisserands. Home records 4446017
8. Fama publica – Les Tisserands
CD Brand new world. Home Records 4446033
9. Pour La Terre – Didier Francois & Gabriel Yacoub
CD Evok. Home records 4446052
10. Bundera – Dietrich
CD 2. Rounder cd 3037
11. Le Conseil de Guerre – Pierre Bensusan
CD Miniatures – Folkclub Ethnosuoni ES 5356
12. Le conseil de guerre – Mireille Ben ensemble
CD Royal family-divorce. FatCatCD80P
13. Kopanitsa –  Storsveit nix noltes

Samenstelling: