Het Paleis van de Weemoed | Concertzender.nl :: Radio
spinner

Het Paleis van de Weemoed

za 9 nov 2019 20:00 uur
Componisten: Cor Steyn | Fay Lovsky | Malando

Jazz, blues en het kauwgomplaatjesgevoel.

 

100 jaar radio, afl. 2 in Het Paleis. Opnieuw volop radiogeschiedenis. Met Bob Scholte, die bij het orkest van Kovacs Lajos voor de AVRO-microphoon een tante bezingt die de buurt terroriseert met haar radio.
Diverse herkenningsmelodieën (zoals ‘Hallo hier Hilversum’), een Philips-reclame die demonstreert hoe je de gehele wereld in huis haalt met een radiotoestel – iets wat ook duidelijk werd als je keek naar de zenderschaal met exotische namen, dat wonderlijke groene oog in het midden, en de Mexicaanse Hond die aan de uiteinden begon te janken.
Wim Sonneveld vierde in VARA’s ’Showboat’ triomfen met z’n creatie Willem Parel (zoon en kleinzoon van een orgeldraaier).
In de jaren zestig boorde Radio Veronica vanaf de Noordzee een nieuw publiek aan: jongeren met transistorradio’s (naar de zender gelokt met tunes als ’Teen Beat’ door ZZ & de Maskers), terwijl Joost den Draaijer Kokomo ze inpakte met ‘Asia Minor’ van Kokomo en ‘Koffietijd met Tineke’ dat deed met The Swe-Danes.
Uit het op de Noordzee gesneuvelde REM-Televisie-eiland ontstond de TROS, waarna Van Dale een nieuw woord opnam: ‘vertrossing’, wat stond voor programma’s die dom en gemakzuchtig waren. Frans Halsema en Gerard Cox rekende genadeloos af met een onnozel TROS-spelletje.
Ook weer veel muziek: het ooit muzikale wonderkind Cor Steyn, The Ramblers, het kwintet Jan Corduwener, de Rosian Ladies, Esmeralda, het Orkest Malando, een ode aan de radio door singer-songwriter Stef Bos, Fay Lovsky en de voormalige groenteboer uit Spaarndam Kees Pruis, die als cabaretier en volkszanger excelleerde in smartlappen, is te horen met ‘Het mannetje van de radio’.
Samenstelling & presentatie: