Het Paleis van de Weemoed | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
logo
Search for:
spinner

Het Paleis van de Weemoed

za 16 nov 2019 20:00 uur
Componisten/uitvoerenden: Herman van Veen | Wim Kan

Jazz, blues en het kauwgomplaatjesgevoel.

 

100 jaar radio (slot). Volop (muzikale) radiogeschiedenis. Met fragmenten uit verdwenen programma’s als ‘Tombola’ van Anne van Egmond & Lex Lammen, herkenningstunes: het VARA-Dansorkest olv. Charlie Nederpelt met ‘Muziek uit Studio 1’, ‘Man of Action’ (tune Radio Noordzee), de ‘Crunchy Granola Suite’ door Percy Faith (‘Veronica gaat door’).
Terug naar de oorlogsjaren: met foute uitzendingen van de Duitsers (‘Waarom hangt de was niet aan de Siegfriedlijn?’ en Dick Willebrandts met Jan de Vries in propagandistische muziek), maar ook de stem van de hoop via Radio Oranje uit Londen (‘De Watergeus’ en Jetje van Oranje).
De Tweede Wereldoorlog was amper voorbij of de Koude Oorlog diende zich aan en Radio Free Europe voerde ideologisch strijd tegen het communisme.
De Bredase zanger Harry van Dongen luidde een nieuw tijdperk in met het lied ‘Veronica’. De zeezender bracht een voor Nederland nieuw fenomeen: reclame! (wie herinnert zich niet ‘Doebie doebie doebie Kant-en-Klaar’?).
De publieke omroep probeerde de piraten de wind uit de zeilen te nemen met ‘jongerenzender’ Hilversum 3 (Herman van Veen bezong, op tekst van Willem Wilmink, de groeiende dominantie van popmuziek over de klassieke muziek).
En Wim Kan dreef inventief de spot met mallotige STER-spotjes.
Uit de oertijd het Duo Hofmann dat met ‘Per radio de wereld rond’ illustreert hoe elk gehucht via de radio een venster op de waereld kreeg en volkszanger Kees Pruis zong opgetogen ‘Ik heb een radio!’
En ook nog Paul Goodwin en zijn Solisten, Johan Groot op het Groot Omroeporgel.
Kortom: opnieuw een uurtje schatgraven.
Samenstelling & presentatie:
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan