JazzNotJazz | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
spinner

JazzNotJazz

JazzNotJazz Focus op het decennium van Jazz Rock en Fusion

 

In 1969 bracht Tony Williams met zijn groep Lifetime het album ‘Emergency’ uit. Velen die zeggen dat dit het begin was van wat we later Jazz Rock zullen noemen. Tony Williams had toen net de band van Miles Davis verlaten.
Miles Davis zelf kwam vervolgens een jaar later, met o.a. Jack deJohnette ipv. Tony Williams op drums, met het album ‘Bitches Brew’. Voor Miles een belangrijke stap naar de ‘electric Miles’ periode.
Jazzrock en Fusion waren geboren met naast Miles Davis en Tony Williams spelers als John McLaughlin, Larry Young, Jack deJohnette, Chick Corea, Wayne Shorter, Billy Cobham, Jam Hammer, Allan Holdsworth en vele andere.
De musici die op “Emergency” en “Bitches Brew” speelden, namen in de verloop van de jaren ’70 wederom met eigen projecten op. Neem bijvoorbeeld Billy Cobham en het album ‘Spectrum‘. Wayne Shorter maakte samen met o.a. Joe Zawinul en Jaco Pastorius een enorme carrière met Weather Report.
Deze playlist moet zich helaas op een uur muziek beperken en kan maar een fractie laten horen van wat er allemaal gebeurde in die tijd.
Ook musici als Frank Zappa speelden een net zo belangrijke rol in de ontwikkeling van de Jazz Rock als ook de band Brand X, met o.a. Phil Collins op drums, of gitarist John Abercrombie.
Het spectrum van Jazz Rock en Fusion werd sindsdien alleen maar breder en wordt continu opnieuw uitgevonden.

 

1. Emergency – Tony Williams Lifetime (Emergency, 1969)
2. Stratus – Billy Cobham (Spectrum, 1973)
3. John McLaughlin – Miles Davis (Bitches Brew, 1970)
4. Snake Oil – The New Tony Williams Lifetime (Believe It, 1975)
5. Timeless – John Abercrombie, Jan Hammer, Jack DeJohnette (Timeless, 1975)
6. Eat That Question – Frank Zappa (The Grand Wazoo, 1972)
7. Running On Three – Brand X (Unorthodox Behaviour, 1976
8. Black Market – Weather Report (Black Market, 1976)

 

Samenstelling: