JazzNotJazz | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
spinner

JazzNotJazz

za 27 mei 2023 22:00 uur
Componisten: Dave Grusin | Frank Zappa

Weer tijd voor een non-stop programma met een thematische aanpak. In het afgelopen jaar besteedden wij middels een drieluik aandacht aan twee ‘schuldige pleziertjes’. Bob James en Dave Grusin in de jaren 70 en 80 leverden wat ons betreft drie mooie programma’s op. Guilty pleasures: het blijft onze aandacht houden :-).

Nu volgt een eerste deel met muziek van George Duke. En wel specifiek de periode 1977 – 1983. George Duke had een gedegen theoretische opleiding gehad maar ook al veel ervaring met onder andere Cannonball Adderley opgedaan. Maar echte wereldwijde bekendheid werd verkregen door het lidmaatschap van de band van Frank Zappa. Die switch was zeker voor die tijd echt out of the box! Een aantal albums in de solocarrière betekenden wisselende kwaliteit en vooral zoeken naar een eigen stijl.

In deze eerste periode we wij behandelen, ontstaat de unieke mix van jazz fusion, soul, funk, R&B en zelfs pop. Beïnvloed door Zappa maar zeker ook de hele P-funk beweging worden heerlijke funk pastiches opgenomen. Maar ook de invloed van Earth, Wind & Fire is overduidelijk. Op alle albums uit deze periode is er altijd veel aandacht voor veel percussie, knallende blazerssecties en sterke composities. Tenslotte kenmerkte zijn muziek zich door zijn eigen typisch hoge vocalen. Die horen wij bij Thundercat vandaag de dag duidelijk terug.

Na de genoemde periode verschoof zijn belangrijkste rol naar het produceren van soul- en popacts. De kwaliteit van zijn soloalbums werd langzamerhand minder. Op het einde van zijn carrière nam de kwaliteit van die soloalbums nog een keer spectaculair toe! George overleed op 67-jarige leeftijd. Aan deze tweede periode zullen wij in een latere show aandacht besteden. George Duke was een levensgenieter, een oprecht aardig mens en enorm grappig.

JazzNotJazz is een programma waar uit 100 jaar Jazz-recordings, een unieke mixtape wordt samengesteld met zinvolle en soms weinig zinvolle weetjes. Het gaat ook om The Soul van Jazz, dus uitstapjes naar gelieerde stijlen worden zeker gemaakt. Er zijn onregelmatig terugkerende rubrieken, zoals “De Niet Platgespeelde Standard”, “Ellington Train Songs”, “Jazz Cameo’s” en “More is Better”.

 

Track 01:  George Duke, Positive Energy

Track 02: George Duke, Dog-Man

Track 03: George Duke, Omi

Track 04: George Duke, Dukey Stick

Track 05: George Duke, Corine

Track 06: George Duke, Reach For It

Track 07: George Duke, Summer Breezin’

Track 08: George Duke, Reach Out

Track 09: George Duke, Festival

Track 10: George Duke, Seasons

Track 11: George Duke, Brazilian Love Affair

Track 12: George Duke, Follow The Rainbow

Samenstelling: