Musicians Corner | Concertzender.nl :: Radio
spinner

Musicians Corner

Jaap Blonk (geboren in 1953 in Woerden) studeerde wiskunde en muziekwetenschap maar begon in de loop van de 70er jaren met saxofoon spelen en componeren.

 

Rond zijn 30e begon hij als stemkunstenaar, en zo’n twintig jaar later was de stem zijn voornaamste instrument. Vanaf 1994 is hij met elektronica gaan werken. De belangrijkste groepen die hij oprichtte en leidde waren Splinks (moderne jazz, 1983-1999), BRAAXTAAL (experimentele pop, 1987-2005) en sinds 2018 “Jaap Blonk’s Retirement Overdue”. Hij heeft ook het programma “YappiScope” met live visuals. In Nederland werkte hij o.a. samen met Michiel Braam, Cor Fuhler, The Ex en de Ebony Band. Optredens brachten hem naar alle continenten. Blonk werkte regelmatig voor radio en televisie en maakte enkele hoorspelen. In 2006 nam hij een jaar pauze en leerde programmeren, waarmee hij zich een nieuwe vrijheid verwierf in het creëren van muziek, visuele animatie en poëzie.
Hij bracht een groot aantal titels uit op zijn eigen platenlabel, Kontrans en op op andere labels. De verzameleditie “klinkt” van zijn ‘Nederlandse’ klankpoëzie kwam in 2013 uit als een boek met 2 cd’s bij de Vlaamse uitgeverij Het Balanseer. Diverse bundels met beeldend werk, soms gecombineerd met een cd, werden gepubliceerd in Duitsland, Canada en de VS.

– J.S. Bach; Contrapunctus 13 uit die Kunst der Fuge door New Century Saxophone Quartet
– Conlon Nancarrow; Studies for Player Piano, study nr 6
Calefax Blaaskwintet met Ivo Janssen, piano
– Ben Johnston; Strijkkwartet no 10 deel 4 ‘ sprightly, but not too fast’
Kepler Quartet
– Duke Ellington; Money Jungle met C. Mingus en M. Roach
– Squarepusher; Be Up a Hello
– Jaap Blonk; Agapè, Jaap Blonk, computer
– Jaap Blonk; AA22, Jaap Blonk, stem en electronica
– Jaap Blonk; Raadgevingen voor de jonge maker, Jaap Blonk, stem en electronica

 

Samenstelling & presentatie: