Nuove Musiche | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
spinner
Oud

Nuove Musiche

Nieuwe cd’s met Oude Muziek. In deze aflevering worden twee cd’s voorgesteld: “Sacred Chants” van sopraan Grace Davidson, en “Philips & Dering – Motets” van Choir of Gonville and Caius College, Cambridge & In Echo.

De eerste CD, “Sacred Chants”, bevat negen gezangen van Hildegard van Bingen, één van de bekendste persoonlijkheden uit de Middeleeuwen. Niet minder dan 77 gezangen, meestal op eigen teksten, zijn van haar overgeleverd alsmede de moraliteit ‘Ordo Virtutum’.
Tegenwoordig worden die gezangen, die eenstemmig genoteerd zijn, meestal met instrumentale begeleiding uitgevoerd. De Britse sopraan Grace Davidson koos ervoor alle gezangen helemaal alleen, zonder enige begeleiding, uit te voeren.

De tweede CD, “Philips & Dering – Motets”, brengt twee Engelse componisten bij elkaar die beide katholiek waren. Dat wil zeggen: Peter Philips was van huis uit katholiek en omdat aan de katholieke kerk onder de regering van Elizabeth I allerlei beperkingen waren opgelegd emigreerde hij naar het vasteland. Hij bezocht Italië en werkte daarna in Brussel als organist.
Richard Dering was protestant, maar toen hij Italië bezocht, in het gevolg van de Engelse ambassadeur in Venetië, besloot hij katholiek te worden. Na zijn terugkeer werkte ook hij enige jaren als organist in de Spaanse Nederlanden. Toen de Engelse koning Karel I met een dochter van de Franse koning Hendrik IV trouwde, werd Dering organist in haar katholieke privékapel.

Hildegard van Bingen (1098-1179)
1. O Jerusalem
2. O Ecclesia
3. O virga ac diadema
Grace Davidson, sopraan
(cd: “Sacred Chants” – Signum Classics SIGCD717, 2022)

Peter Philips (1560/61-1628)
4. Ecce vicit Leo a 8
5. Loquebantur variis linguis a 5
6. Jubilate Deo a 8
7. Christus resurgens a 5

Richard Dering (ca. 1580-1630)
8. Fantasia a 5
9. Factum est silentium a 6
10. Virgo prudentissima a 6
11. O bone Jesu a 5
Choir of Gonville and Caius College, Cambridge. In Echo olv. Matthew Martin
(cd: “Philips & Dering – Motets” – Linn Records CKD 717, 2023)

aanvulling:
John Dowland (ca. 1563-1626)
12. Paduan a 4
In Echo
(cd: zie 4-11)

Samenstelling: