Onbekend is Onbemind? | Concertzender.nl :: Radio
spinner

Onbekend is Onbemind?

Een nieuwe serie rondom Franz Anton Hoffmeister, muziekuitgever en componist. Deel 1: Sinfonia Certante nr. 1 en 2, 1782-1784.

 

Als achtste van elf kinderen groeide Franz Anton tot zijn veertiende op in Rottenburg. Daarna ging hij naar Wenen, waar hij organist werd na een studie juridische en muzikale studies bij de componist Johann Georg Albrechtsberger , de toekomstige leraar van Ludwig van Beethoven . Tegelijkertijd werkte hij als redacteur. In 1800, samen met Ambrosius Kühnel (1770-1813), stichtte hij de Music Office in Leipzig, dat nog steeds bestaat vandaag de dag als de Peters Publishing House .

Hoffmeister publiceerde zijn eerste symfonieën in 1778, toen hij werd benoemd tot koordirigent van de Hongaarse graaf Franz von Szécsényi.

Hij keerde terug naar Wenen en begon in 1784 zijn eigen werken te publiceren, evenals die van componisten als Haydn , Mozart , Beethoven , Clementi , Albrechtsberger , Dittersdorf of Vanhal .

Hoffmeister was de vriend van Mozart die zijn strijkkwartet KV 499 aan hem opdroeg, terwijl Beethoven hem “mijn beste broer” noemde. Jean-Baptiste Vanhal droeg ook zijn strijkkwartet in Es groot aan hem op .

Sommige van zijn werken werden uitgevoerd tijdens de beroemde Salomon- concerten in de vroege jaren 1790.

 

Samenstelling: