Panorama De Leeuw | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
spinner

Panorama De Leeuw

wo 6 jun 2018 21:00 uur
Componist: Peter Schat

Thea Derks volgt het muziekspoor van Reinbert de Leeuw.

 

Panorama de Leeuw XLIII 6 juni 2018 – Holland Festival #4

Thea Derks volgt het muziekspoor van Reinbert de Leeuw aan de hand van haar biografie Reinbert de Leeuw, mens of melodie

In de vorige aflevering hoorde u twee versies van een stuk van Peter Schat. In 1973 zat Reinbert de Leeuw aan de piano tijdens de wereldpremière van ‘Het Vijfde Seizoen’, een aanklacht over de Amerikaanse invasie in Vietnam op een tekst van de dichter Adrian Mitchell. Daarna klonk de bewerking die Schat hiervan in 2000 maakte onder de titel ‘To Whom’.

Vandaag opnieuw aandacht voor Peter Schat. In 1974 was Reinbert een van de pianisten tijdens een uitvoering van ‘To You’ van Peter Schat. Voor de tekst gebruikte Schat opnieuw een gedicht van Adrian Mitchell, op wiens verzen hij ook ‘Het Vijfde Seizoen’ en ‘To Whom’ had gecomponeerd. Betrof dat een aanklacht tegen de oorlog in Vietnam, dit keer nam Mitchell de half geëngageerde, half hedonistische levenshouding op de hak van de zogenoemde protestgeneratie.

Drie jaar later klonk in het Holland Festival de wereldpremière van ‘Kind en Kraai’, een liederencyclus van Peter Schat op een tekst van Harry Mulisch. Muzikaal haakt hij zowel aan bij de romantiek als bij de vroeg-atonale muziek van Arnold Schönberg. Reinbert de Leeuw zat wederom aan de piano.

Tip: als u via deze link de biografie aanschaft, steunt u kosteloos de Concertzender.

Thea Derks voltooide onlangs ‘Een os op het dak: moderne muziek in vogelvlucht’. Help haar dit boek te laten drukken via de crowdfundingactie op Voordekunst

 

1. Peter Schat. To You.
Lucia Meeuwsen, sopraan.
Ensemble Nederlands Muziekgala opent olv. Kenneth Montgomery.

2. Peter Schat. Kind en Kraai.
Ellen Schuring, sopraan. Håkon Austbø, piano.

 

Samenstelling, presentatie en techniek: Thea Derks

 

Samenstelling & presentatie: