Panorama De Leeuw | Concertzender.nl :: Radio
spinner

Panorama De Leeuw

wo 4 jul 2018 21:00 uur

Panorama de Leeuw XLIV 4 juli 2018 – Holland Festival #5

 

Thea Derks volgt het muziekspoor van Reinbert de Leeuw aan de hand van haar biografie Reinbert de Leeuw, mens of melodie

De vorige aflevering was gewijd aan Peter Schat, een makker in de strijd van Reinbert de Leeuw. Samen met Louis Andriessen, Misha Mengelberg en Jan van Vlijmen behoorden zij tot de ‘Notenkrakers’, ook wel ‘de club van vijf’ genoemd, die lange tijd het Nederlandse muzieklandschap domineerden. Beider muziek was vaak te horen in het Holland Festival. Van 1990 tot 1997 was Jan van Vlijmen hiervan zelfs de directeur.

Samen hadden ‘de vijf’ in 1969 de spraakmakende opera ‘Reconstructie’ gecomponeerd. Hoewel de neuzen al tijdens het schrijven niet allemaal dezelfde kant opstonden, waagden Reinbert de Leeuw en Jan van Vlijmen zich daarna opnieuw aan een gezamenlijk project. Zij schreven de opera ‘Axel’, op een libretto van Harry Mulisch naar het gelijknamige toneelstuk van de Franse symbolist Villiers de L’Isle-Adam. Deze ging in het Holland Festival van 1977 in première in het Circustheater in Scheveningen.

Het libretto van ‘Axel’ verhaalt van de relatie tussen de Franse Sara de Maupers en de Duitse familie Auersperg, die op haar landgoed een gouden schat verborgen houdt. Magische praktijken kosten enige levens, maar uiteindelijk worden de rivaliserende Sara en Axel von Auersperg verliefd op elkaar.

Toch verkiezen zij de liefdesdood, een verwijzing naar ‘Tristan und Isolde’ van Richard Wagner. De opera werd geen succes. De muziek klonk te veel naar Wagner en de pers sprak van ‘een mislukking op niveau’.

 

 

Tip: als u via deze link de biografie aanschaft, steunt u kosteloos de Concertzender.

 

Reinbert de Leeuw en Jan van Vlijmen.
Uit Axel: Derde bedrijf.
Radio Filharmonisch Orkest. Nederlands Operakoor. Nationaal Ballet olv. Hans Vonk.
Solisten: Urpu Nuottamo, Annett Andriessen, Marjanne Kweksilber, Michael Devlin, Lieuwe Visser, Hannes Kaetner & Frans Icke.

 

Samenstelling, presentatie en techniek: Thea Derks

 

Samenstelling & presentatie: