Panorama De Leeuw | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
Search for:
spinner

Panorama De Leeuw

wo 3 okt 2018 21:00 uur
Componisten/uitvoerenden: Gerard Brophy | Kim Bowman | Olivier Messiaen

Panorama de Leeuw XLVII: Reinbert de Leeuw bij Sydney Symphony Orchestra.

 

Thea Derks volgt het muziekspoor van Reinbert de Leeuw aan de hand van haar biografie Reinbert de Leeuw, mens of melodie

In de vorige aflevering stonden we stil bij de tachtigste verjaardag van Reinbert de Leeuw, die uitgebreid gevierd werd op 8 september 2018 in Muziekgebouw aan het IJ. Hij werd bij die gelegenheid vereerd met de Zilveren Medaille van Amsterdam, die hem persoonlijk werd overhandigd door burgemeester Femke Halsema.

Hij kreeg bovendien de Prins Bernhard Cultuurfondsprijs 2018 voor zijn ‘grote verdienste voor eigentijdse muziek in binnen- en buitenland’. Het bedrag van €150,000 moet voor de helft besteed worden aan een fonds om jonge talenten te stimuleren.

Vandaag gaan we terug naar 1998, het jaar waarin Reinbert de Leeuw op uitnodiging van Edo de Waart voor het eerst het Sydney Symphony Orchestra dirigeert. Hij dirigeert naast bekende kost van componisten als Ligeti en Kurtág ook een stuk van de Australiër Gerard Brophy.

De kennismaking bevalt zo goed dat Reinbert meteen gevraagd wordt als curator van een tweejaarlijks festival met moderne muziek. Hij zal de edities programmeren van 2001, 2003 en 2005. In dat laatste jaar dirigeert hij o.a. de wereldpremière van Alchemia I van de Nederlands-Australische componist Kim Bowman.

Tip: als u via deze link de biografie van Reinbert de Leeuw aanschaft, steunt u kosteloos de Concertzender.

 

 

 

 

 

  1. Kim Bowman: Alchemia I

Sydney Symphony Orchestra o.l.v. Reinbert de Leeuw

 

  1. Olivier Messiaen: uit Des Canyons aux Etoiles: deel III

Asko Ensemble; Schönberg Ensemble; Slagwerkgroep Den Haag; Marja Bon, piano; Hans Dullaert, hoorn; Ger de Zeeuw en Wim Vos, slagwerk

 

 

 

 

 

Samenstelling & presentatie:
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan