spinner

Panorama De Leeuw

wo 7 nov 2018 21:00 uur
Componisten: Brett Dean | Olivier Messiaen

Panorama de Leeuw XLVIII: Reinbert de Leeuw bij het Sydney Symphony Orchestra #2.

Thea Derks volgt het muziekspoor van Reinbert de Leeuw aan de hand van haar biografie Reinbert de Leeuw, mens of melodie

In de vorige aflevering stonden we stil bij de relatie van Reinbert de Leeuw met het Sydney Symphony Orchestre. Hij dirigeerde dit orkest voor het eerst in 1998 op uitnodiging van Edo de Waart, destijds chef-dirigent. Naast typische ‘Reinbertmuziek’ van componisten als Ligeti en Kurtág stond ook een stuk van de Australiër Gerard Brophy op de lessenaar.

De kennismaking beviel zo goed dat Reinbert het jaar daarop werd gevraagd curator te worden van een festival met moderne muziek. Hij zou uiteindelijk vier edities programmeren, tussen 2001 tot 2005, waarna het festival een stille dood stierf.

Op verzoek van het Sydney Symphony Orchestra voerde Reinbert de Leeuw in elke aflevering ook werk uit van een Australische componist. In de vorige aflevering hoorde u een opname van de wereldpremière van ‘Alchemia I’ van Kim Bowman, vandaag klinkt een opname van ‘Beggars & Angels’ van Brett Dean [zie foto, gemaakt door fotograaf Bettina Stoess]. Dit stuk werd uitgevoerd in 2002, het jaar waarin Reinbert ook het door hem zo geliefde ‘L’Ascension’ van Messiaen programmeerde.

Tip: als u via deze link de biografie van Reinbert de Leeuw aanschaft, steunt u kosteloos de Concertzender.

 

1. Olivier Messiaen. L’Ascension.
Radio Symfonie Orkest olv. Reinbert de Leeuw.

2. Brett Dean. Beggars & Angels.
Melbourne Symphony Orchestra olv. Markus Stenz.

Samenstelling, presentatie en techniek: Thea Derks.

 

Samenstelling & presentatie: