Marijke Ferguson | Program maker | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
Search for:
spinner

Programmamaker / Presentator - Marijke Ferguson

Naar eigen zeggen is Marijke Ferguson verslaafd aan radio maken. Ze maakt en presenteert voor de Concertzender het wekelijkse programma Radio Muziek Essay.

Die verslaving heeft met name betrekking op het onderzoeken van en zich verdiepen in de functie die muziek heeft binnen het menselijk bestaan. Haar schoonheid, als spiegel van een tijdvak, het kan eigenlijk van alles zijn. “Met dat als uitgangspunt maak ik essays voor de radio. Ik kies een thema, bijvoorbeeld ‘tijd of verbeelding’, en bouw daar een muzikaal en tekstueel verhaal om heen. Zo kan Vivaldi na Kurtág te horen zijn en vervolgens een Libanese zangeres de revue passeren.

“Ik heb 27 jaar lang wekelijks een muziekprogramma verzorgd voor de NOS, op Radio 4. In 1993 kreeg ik te horen dat ik moest stoppen met mijn werk vanwege mijn ‘gevorderde leeftijd’. Gelukkig gaf de Concertzender mij de gelegenheid om naadloos, van de ene week op de andere, over te stappen. Bij Radio 4 ben ik ooit aangenomen als specialist in de muziek van de middeleeuwen en de renaissance. En dat had weer een link met mijn andere baan als hoofdvakdocent op het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Daar gaf ik blokfluit en oude muziek, zowel ensembles als uitvoeringspraktijk.”

“Ik denk dat heel mijn leven met muziek en speciaal de oude muziek, getekend kan worden door het verlangen om dit niet alleen te begrijpen als exponent van het gevoelsleven, maar meer nog van de mores van de totale menselijk existentie. Naast het gericht zijn op de oude tot zeer oude muziek volg ik ook al jaren de ontwikkeling van de hedendaagse muziek. In mijn essays valt dit regelmatig te beluisteren. Ik programmeer bijvoorbeeld muziek van Messiaen, Ligeti, Carter of nog rigidere minimalisten.”

close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan