Peter van Cooten | Program maker | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
Search for:
spinner

Programmamaker - Peter van Cooten

Peter van Cooten is zijn hele leven intensief bezig geweest met muziek. Part-time DJ, werk in een platenzaak, verzamelaar, luisteraar. Hoewel zijn voorkeuren met de tijd varieerden waren en ook constanten: (rauwe) funk, (dub-)reggae, en electronische muziek. Wat begon met de ‘Krautrock’ van Klaus Schulze en Tangerine Dream kreeg uiteindelijk definitief vorm in zijn passie voor “ambient music” en geluidskunst.

Vanaf 2000 kreeg dat vorm in een serie uitzendingen voor de NPS/VPRO, waaronder Supplement en Folio. De mix-collages die hij daarvoor maakte zijn nog steeds te beluisteren op zijn weblog Ambientblog, dat hij begon nadat de publieke omroep in 2009 de meer experimentele programmering beëindigde. Sinds 2017 deelt hij zijn muzikale passie ook met de luisteraars van de Concertzender.

Tegenwoordig is ‘ambient’ nauwelijks nog een herkenbaar genre: het is vertakt, verwaterd en vermengd in vele vormen. Wat bleef is de passie voor muziek zonder herkenbaar ritme of melodie, muziek die nauwelijks als muziek wordt herkend, voor geluid als sfeer.

Zijn ervaring als DJ (en ‘mixtapemaker’) leerde Van Cooten dat context essentieel is: muziek kan een compleet andere lading krijgen in relatie tot andere muziek. “Storytelling” is essentieel, zoals dat dan tegenwoordig heet. Daarom streeft hij ernaar een afgerond verhaal te presenteren in zijn radioprogramma’s en mix-collages.

Behalve als programma-maker is Van Cooten sinds Oktober 2022 ook actief als (montage-)technicus voor de Concertzender.

ambientblog.net (ambient aanbevelingen en mixen) dreamscenes.nl (DreamScenes uitzendingen)

close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan