Search for:
spinner

Red Nichols – allround kornettist van de jaren ’20

wo 30 dec 2020
Thema: Jazz
Genre: Classic Jazz

zaterdag 2 jan. 16:00 uur – deel 3 van de reeks over Red Nichols

Kornettist Red Nichols – daar is ie weer – wordt in 1925 lid van de succesvolle California Ramblers. Deze buitengewoon productieve band maakt gedurende de jaren twintig honderden opnamen voor een reeks platenmaatschappijen. In de band treffen we topmuzikanten als Jimmy Dorsey, Tommy Dorsey en Adrian Rollini. Muzikanten die, evenals Nichols, later bigbandleiders zullen worden.

Een contract met Columbia verbiedt Nichols voor andere labels te werken, wat hem er niet van weerhoudt er clandestien rustig – nou ja, eigenlijk alles behalve ‘rustig’- mee door te gaan. Zo horen we hem onder meer in de Tennessee Tooters, een van de vele orkesten die uitsluitend bestaan in de New Yorkse platenstudio’s.

De Ramblers maken overigens platen voor vrijwel alle labels in de USA, Canada en het UK, waarbij ze meer dan honderd aliassen gebruiken, waaronder Varsity Eight.

Columbia is er in 1925 vroeg bij om de overstap te maken naar het elektrische opnamesysteem, met microfoons. De geluidskwaliteit schiet omhoog. U kunt het verschil horen in Sweet Georgia Brown. Eerst een fragment opgenomen met het oude systeem, daarna een nieuwe Columbia-opname. Voor de meeste Ramblers hun eerste elektrische plaat.

(Programmamaker Ate van Delden publiceerde in 2019 de biodiscografie Adrian Rollini: The Life and Music of a Jazz Rambler. De Amerikaanse Association for Recorded Sound Collections (ARSC) bekroonde dit werk met een Award for Excellence in de categorie Best Historical Research in Recorded Jazz.)