spinner

Rewire Festival 2022

zo 3 apr 2022
Thema: Crosslinks

Rewire vindt van 7 – 10 april plaats in Den Haag en is een van de beste Europese festivals voor hedendaagse avontuurlijke muziek.

Vier dagen lang brengt Rewire, met zijn 11de editie, een keur aan artiesten, die voorop lopen in de hedendaagse muziek wereld. De breed geprogrammeerde line-up bestaat uit een grote hoeveelheid concerten, interdisciplinaire performances, club-nights, klankinstallaties, lezingen en video vertoningen.

Ga voor een uitgebreide toelichting en informatie over het gehele festival programma naar de website www.rewirefestival.nl

De Concertzender is evenals eerdere edities ook aanwezig bij verschillende concerten. De Crosslinks redactie selecteert iedere editie enkele artiesten, die opvallen onder de nieuwe generatie muziekmakers.
Dit jaar maken we opnamen in de Lutherse Kerk en in het Koorenhuis. De volgende artiesten zullen we registreren:

Vrijdag 8 april in de Lutherse Kerk
Sofie Birch & Johan Carøe en Claire Rousay + ensemble

Sofie Birch & Johan Carøe brachten in 2021 het album Repair Techniques uit via het Belgische label Stroom. De basis opnamen voor hun album werden gemaakt in Kopenhagen en werden bewerkt en verwerkt in Andersabo in Zweden. Andersabo is een broedplaats voor Scandinavische experimentele muziek. Musici uit de Scandinavische landen kunnen daar, tijdens een residentie, werken aan hun ideeën op het gebied van grensverleggende muziek en hun zelfbedachte brouwsels en bedenksels delen met andere toonkunstenaars. Op de plaat maken Sofie Birch & Johan Carøe gebruik van zowel akoestische als van elektronische instrumenten. Birch maakt gebruik van orgel, cello en synths en Carøe van clarinet, gitaar en synths.

Luister naar 230 Volt van maandag 23 augustus 2021 naar twee nummers van het album Repair Techniques van Sofie Birch & Johan Carøe.

Claire Rousay is afkomstig uit San Antonio, Texas. Rousay bouwt klanklandschappen door gebruik te maken van alledaagse geluiden, die aan onze aandacht ontsnappen. Tijdens Rewire werkt ze met een klein ensemble en gaat ze materiaal ten gehore brengen van haar toekomstige album Everything Perfect Is Already Here.

Luister naar Dr. Klangendum van maandag 6 december 2021 naar Sometimes I Feel Like I Have No Friends van Claire Rousay.

Zaterdag 9 april in het Koorenhuis
Mathijs Leeuwis

Op zondag 10 april organiseert Rewire tijdens het festival hun tweede prikkelarm concert. Dit doorlopende middagconcert in het Koorenhuis is van componist en pedal steel gitarist Mathijs Leeuwis (1985) en is een onderdeel van het Rewire outreach programma, een programma ontwikkeld om eventuele obstakels voor het festival bezoek weg te nemen. Leeuwis viel in 2018 op met zijn album GALIBIER. Daarom nemen we op zaterdag 9 april een concert van Leeuwis op. Gitarist, componist en klankverkenner Mathijs Leeuwis transformeert dan de klanken van zijn analoge instrumenten in evocatieve tape-loop gebaseerde composities. Voortdurend op zoek naar nieuwe geluiden en compositiemethodes. Tijdens dat concert speelt Leeuwis samen met de Nederlandse gitarist Marzio Scholten, Mathijn den Duijf op elektronica, Reggy van Bakel op percussie/elektronica en vocalist Theo Decloedt. Beeldend kunstenaar Janine Hendriks geeft het concert visueel vorm.

Luister naar Electronic Frequencies van maandag 10 mei 2021 naar Mathijs Leeuwis met Deconstruction II.

Zondag 10 april in het Koorenhuis
Gagi Petrovic, Bitchin Bajas en Carl Gari & Abdullah Miniawy

Gagi Petrovic. De in Haarlem woonachtige Petrovic is componist, performer, producer en muziekleraar. Als conceptuele componist laveert Petrovic tussen de werelden van de hedendaagse nieuwe muziek, elektronische muziek en alternatieve popmuziek. Tijdens Rewire zal Petrovic twee composities presenteren. Daarvoor maakt hij onder andere gebruik van het door hemzelf ontwerpen GEST. Een systeem, waarmee hij muziek maakt door middel van handgebaren en lichtsensoren. Daarmee voert Petrovic zijn bewegende compositie Choosing Freedom uit. Een abstract werk dat verwachtingen wil loslaten en al improviserend de vrije loop krijgt. Als tweede compositie presenteert Petrovic Vox Populi. Een stuk dat meer de conventionele weg bewandelt van de singer-songwriter.

Luister naar De Nacht: Hedendaags van donderdag 10 februari 2022 naar het album Choosing Freedom van Gagi Petrovic.

Bitchin Bajas. Het Amerikaanse trio Bitchin Bajas onderzoekt de hypnotiserende effecten van sfeervolle klankgolven. Vintage synthesizers, drumcomputers en vocoders vormen het klankpalet. Daarmee wordt kosmische jazz en synthesizer muziek verweven tot Afrofuturistische en stratosferische mantra’s. Het laatste album van het trio Bitchin Bajas is getiteld Switched On Ra. Het album is een eerbetoon aan Sun Ra. Want in de muziek van Cooper Crain, Rob Frye en Daniel Quinlivan is de invloed van Sun Ra duidelijk terug te horen.

Luister naar Electronic Frequencies van woensdag 6 April 2016 naar You will soon discover how truly fortunate you are van Bitchin Bajas & Bonnie Prince Billy.

Carl Gari & Abdullah Miniawy. Het Duitse trio Carl Gari verklankt samen met de Egyptische zanger en trompettist Abdullah Miniawy het moderne Egypte. Over een bed van atmosferische dansmuziek zingt Miniawy teksten in het Arabisch, die ontsproten zijn aan het gedicht ‘B’aj بعاج’. Een gedicht, met een hoofdpersoon, die van de achtste verdieping naar beneden springt, waarbij tegelijkertijd de val van de Egyptische samenleving onder het bewind van het Al-Sisi regime wordt verwoord.

Luister naar X-Rated van zondag 1 september 2019 naar Carl Gari & Abdullah Miniawy met The Act Of Falling From The 8th Floor.