spinner

Rollins in Holland

wo 22 jun 2022
Thema: Jazz

za 25 juni, 14:00 uur – Concertzender Live. In mei 1967 maakt tenorist Sonny Rollins een kleine tournee door Nederland, met optredens in Utrecht, Arnhem, Loosdrecht en Hilversum. Ruud Jacobs is de bassist, Han Bennink de drummer. Geen piano. Opnamen verschijnen in 2020 op een dubbelaar, Rollins in Holland, vergezeld van een 100 pagina’s tellend boekje met essays, interviews en foto’s. Een schitterende release, die al gauw een wereldwijd succes wordt.

In 1967 organiseert Jaap van de Klomp een korte tournee voor Sonny Rollins in Nederland. De tournee brengt Rollins onder meer naar de Arnhemse Academie voor Beeldende Kunst, de Go-Go Club van Pim Jacobs in Loosdrecht, en Van de Klomps eigen jazzclub, het Utrechtse Persepolis. Rollins vraagt om een bassist en een drummer – opgeteld een trio, dus zonder akkoordinstrument. Hij had in 1957 Way Out West opgenomen, een pianoloos trio, en dat format bevalt hem.

Van de Klomp engageert Ruud Jacobs en Han Bennink. Beiden hebben samen al eerder Grote Amerikanen begeleid. Hun muzikale wegen lopen in 1967 weliswaar allang niet meer parallel – Jacobs bleef mainstream bopper, Bennink koos voor de avant-garde – maar ze delen hun bewondering voor Rollins. Tijd voor repetities is er niet. Het repertoire bestaat uit standards, maar de grillen van de tenorist, die onverwachte hoeken omslaat, en soms midden in het spel een ander nummer inzet, vraagt het uiterste van zijn begeleiders. De samenwerking pakt wonderwel goed uit. Rollins is vol lof over Jacobs en Bennink.

Het concert in Arnhem is opgenomen met een cassetterecorder, en dat is te merken. Waar is de bas? They Can’t Take That Away From Me gaat naadloos over in Sonnymoon for Two. Iets dergelijks gebeurt ook in het volgende stuk: On Green Dolphin Street wordt al na één minuut There Will Never Be Another You.

Pim Jacobs regelde een optreden in VARA Studio 5. Twee stukken van Miles Davis en een van George Gershwin.

Tot besluit twee stukken uit de Go-Go Club in Loosdrecht: Rollins’ Sonnymoon for Two en Gershwins LoveWalked In.

Rollins is superieur, Jacobs een betrouwbaar anker, en de overenergieke Bennink is, zoals vaak, sterk gefocust op zijn snaredrum die hij lekker laat knetteren. Niet alleen het aanwezige publiek is enthousiast – ook de professionals spreken in superlatieven. Michiel de Ruyter noemt het concert in Arnhem ‘een van de belangrijkste jazzhappenings waar ik de afgelopen 18 jaar getuige van was.’ De tachtigjarige Hans Dulfer: ‘Ik vind Rollins altijd goed, welke stijl hij ook speelt. Maar 53 jaar geleden gaf hij in Arnhem het beste concert uit mijn leven.’ En Rollins – als negentigjarige zelf betrokken bij deze release – noemt zijn Nederlandse tournee ‘one of the high points in my life.’

‘Rollins in Holland’ is een coproductie van Resonance Records en het Nederlands Jazz Archief.

Dit is de  – een programma van Jaap van de Klomp